Teemu Pukki: Held in kleine kring

Finnen, Premier League

Op 15 november 2019 deed Teemu Pukki wat Jari Littmanen, misschien wel de grootste Finse voetballer ooit, nooit is gelukt. Hij kwalificeert zich met zijn team voor een groot internationaal eindtoernooi. Fans stormden het veld op en vuurwerk werd afgestoken. Doelman Hradecky stelde voor 15 november voortaan uit de roepen tot een nationale feestdag. 

Finland haalde de buit binnen met een 3-0 overwinning op Liechtenstein. Met tien doelpunten in de kwalificatiereeks leverde Teemu Pukki een belangrijke bijdrage aan het succes. De premier van Finland, Antti Rinne, was zo trots op hem dat hij de Franse president Emmanuel Macron zijn T-shirt cadeau gaf van de superster. Superster in Finland dan, want Norwich City, de club van Pukki speelde in het afgelopen seizoen nog in de Championship. In de op een na hoogste voetbalcompetitie in Engeland heeft .Pukki vorig jaar wel een fantastisch seizoen doorgemaakt. Met 26 doelpunten vervulde hij een onmisbare rol in het kampioenschap van The Canaries, die komend seizoen dus opnieuw in de Premier League spelen.

Eerder, aan het begin van het seizoen 2019/20, beleefde de Pukki op het hoogste niveau in Engeland al een ander hoogtepunt in zijn carrière. Net gepromoveerd met zijn ploeg Norwich City was hij kortstondig topscorer van de Premier League. Daarna degradeert hij met zijn ploeg.

Pukki heeft in de loop van zijn carrière heel wat mislukkingen gekend. In 2008 lijkt hij zijn droom waar te maken. Hij debuteert op achttienjarige leeftijd in de Spaanse Liga en treedt daarmee in de voetsporen van zijn beroemde landgenoot Jari Litmanen.

Het loopt uit op een enorme deceptie, want Pukki zal maar één potje spelen voor FC Sevilla.

In een interview met het Britse dagblad Telegraph zegt hij later uit: ‘Ik was nog maar een puber. De verhuizing was te veel voor mij. Ik leefde in Sevilla ver van huis. Het was er veel warmer dan in Finland. Mijn moeder had een sabbatical genomen om samen met mij in Spanje te gaan wonen. Ze heeft me enorm geholpen, maar ik had last van de taalbarrière. Op die leeftijd was ik nog veel verlegener dan tegenwoordig. Ik moest er snel volwassen worden.’

Na een tussenstop in zijn thuisland bij HJK Helsinki, waagt Pukki een nieuwe sprong naar het buitenland, in de Bundesliga bij Schalke en daarna speelt hij voor Celtic in de Schotse Premiership, Hij weet er niet te overtuigen. In Duitsland scoort hij twee keer in zijn debuutwedstrijd, maar uiteindelijk slechts acht keer in twee seizoenen. Raul en Klaas-Jan Huntelaar staan boven hem in de hiërarchie. In Schotland, waar hij als teamgenoot van Virgil van Dijk op de linkerflank moet spelen, maakt hij zeven doelpunten.

Pukki besluit het dan maar in Denemarken te proberen. Bij Brøndby vindt hij zijn zelfvertrouwen terug. Hij maakt er 118 doelpunten in vier seizoenen.

Norwich haalt hem in 2018 naar de Championship, het op één na hoogste niveau in Engeland. Daar wordt hij topscorer en promoveert hij met de Canaries. Bij Norwich heeft Pukki naar eigen zeggen zijn familie gevonden. ‘Teemu Pukki Baby’, zingen de bewonderende fans op de melodie van de Human League-hit Don’t you want me baby

Op 4 juni haalde heel Finland opgelucht adem, toen Pukki in de 61ste minuut mocht invallen in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Estland. Het lijkt erop dat de superster in eigen land op tijd fit is om op zaterdag 12 juni mee te doen met de eerste wedstrijd van Finland ooit op een groot eindtoernooi.

Geef een antwoord