Artem Dzyuba: Spits die zijn mond opentrekt

Russen

De Russische spits Artem Dzyuba is niet een man om zo maar aan de kant te schuiven. Tegen het einde van het seizoen 2017-18 stuurde de Italiaanse trainer Roberto Mancini hem weg van Zénith Sint-Petersburg, naar een kleinere club: Arsenal Tula. In zijn contract stond een clausule dat niet tegen Zénith mocht spelen. Toen de wedstrijd daar was stelde Dzyuba voor dat hij de boete van dik een ton zelf wel wilde betalen, als hij maar mee zou mogen spelen. Uiteindelijk legde de gouvrneur van de staat het bedrag op tafel. En jawel, Dzyuba maakte in de 88steminuut de gelijkmaker. 

Artem mocht weer terugkomen. Dzyuba is technisch niet de meest begaafde speler, maar Rusland zal tijdens het komend EK op hem rekenen.Vorig jaar was hij topscorer in de Russisch competitie.

Toen niemand meer in Rusland geloofde, aan de vooravond van het het wereldkampioenschap van 2018, op eigen bodem, pakte hij een vlag en zei voor de Russische nationale televisie, dat het nu welletjes was. ‘Jullie mogen ons de maat nemen, na het toernooi, maar nu moeten jullie ophouden met alle kritiek. Het land moet achter ons staan.’

Grote wedstrijden brengen volgens Dzyuba het beste in hem boven. ‘Tegen de besten van de wereld kom je er pas achter hoe goed je zelf bent’ zei hij aan de vooravond van de WK-wedstrijd tegen Spanje in 2018. ‘Het is als een wedstrijd van een jonge lefboxer tegen een ervaren professional. De wedstrijd van je leven. De wedstrijd waarvan je als kind hebt gedroomd. Je moet op het veld willen sterven.’

In de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap heeft hij Rusland alweer opnieuw op sleeptouw genomen. Rusland staat bovenaan in groep H. Met twee doelpunten nam hij de overwinning tegen Slovenië eind maart grotendeels voor zijn rekening. Hij werd toegejuicht vanaf een volle tribune, een zeldzaam gezicht in coronatijd. 

Geef een antwoord