Sadio Mané: Baltovenaar onder druk

Zonder categorie

Hij durfde hij het weer aan, Sadio Mané, diep in de extra tijd van de openingswedstrijd van Senegal tegen Zimbabwe op maandag 10 januari. Laag hard door het midden maakte hij voor Senegal uit een strafschop het enige en winnende doelpunt van de Africa Cup. Met twee doelpuntloze gelijke spelen daarna was het genoeg voor Senegal om zich als winnaar van de groepsfase te plaatsen voor de knock-out fase van de Africa Cup 2022.

De strafschop was een overwinning voor Mané op zichzelf, want na een aantal cruciale missers had hij zijn landgenoten eerder laten weten, dat hij de strafschoppen maar beter aan een ander kon laten, zoals hij ze ook bij Liverpool altijd aan een teamgenoot overlaat. ‘Ik heb er tijdens trainingen bij mijn club hard op geoefend’, zei Manéna afloop van de wedstrijd tegen Zimbabwe. ‘Je weet het nooit met strafschoppen, maar je moet in elk geval keihard werken om er keihard voor te werken. Zo heb ik het altijd gedaan.’

Aanstaande maandagavond in de eerste wedstrijd van de knock-out fase van de Africa Cup tegen het nietige Kaapverdië wordt van hem opnieuw niets minder dan een overwinning verwacht. De druk op Sadio Mané is immens als hij speelt voor zijn geboorteland, misschien nog wel groter dan tijdens wedstrijden voor Liverpool op Anfield. De Senegalezen verwachten van de Liverpool-aanvaller dat hij zijn roem en succes in zijn thuisland op een of andere manier terugbetaalt.

Mocht dat niet lukken, dan krijgt Mané ongetwijfeld opnieuw de schuld in de schoenen geschoven. Zo gaat het immers altijd. Tijdens het Afrikaans kampioenschap van 2017 miste Mané een strafschop in de verloren kwartfinale tegen Kameroen. Mané stort huilend ter aarde en zijn auto wordt door woedende supporters gesloopt. Twee jaar later ging het weer op het allerlaatste moment weer mis in de finale die Senegal in 2019 met 1-0 verloor van Algerije. Mané miste eerder in dat toernooi opnieuw een strafschop en beloofde publiekelijk dat hij ze voortaan niet meer zou nemen. 

In de documentaire Made in Senegal zien we hoe Mané enthousiast wordt toegejuicht als hij terugkeert inzijn geboortedorp. Sadio staat te zwaaien als een koning van zijn balkon, maar het enthousiasme heeft een prijs. Als sterspeler wordt van Manéverwacht dat hij iets terugdoet voor de mensen die zijn achtergebleven. ‘Wij leven als community’, zegt hij in de documentaire. ‘In Europa zijn de mensen alleen. In Senegal delen we alles.’

In de documentaire Made in Senegal zien we hoe Mané staat te zwaaien als een koning vanaf zijn balkon.

IPHONE

Sadio Manélijkt niet om spullen te geven, en laat dat graag publiekelijk blijken. In 2019 in de wandelgangen van het Liverpool-stadion betrapten de camera’s hem met een zwaar beschadigde iPhone. Desgevraagd legde de Senegalese sterspeler een verslaggever uit, dat hij de telefoon cadeau had gekregen van ‘zijn goede vriend’Georginio Wijnaldum. Zo’n gift gooi je niet zomaar weg. ‘Vriendschap is voor mij veel meer waard dan spullen’, zei hij.

ZIEKENHUIS

Mané geeft zijn salaris van 170 duizend euro per week uit aan andere zaken. Een moskee in de buurt van zijn geboortedorp Bambali in de arme Senegalese provincie Casmance.Een school voor zijn geboortedorp. En een ziekenhuis. Voordat hij met Liverpool de finale van de Champions League speelde, in 2018 tegen Real Madrid liet hij drieduizend shirtjes bezorgen in zijn geboortedorp Bambali. ‘Ik wilde dat de fans die shirts tijdens de wedstrijd zouden kunnen dragen’, legde hij uit. 

De Senegalezen hebben een woord voor de levensfilosofie waar Mané in gelooft: terranga, een term die staat voor vriendelijkheid, solidariteit en saamhorigheid. Sédhiou in Casamance, waar Mané opgroeit, 400 kilometer van de Senegalese hoofdstad Dakar is een straatarme regio, sinds 1982 geplaagd door een bloedige onafhankelijkheidsoorlog.

De nederige houding van Mané en zijn altruïsme gaan hand in hand met de waarden waar hij als moslim mee is opgegroeid. De vader van Mané was een imam in de moskee van Bambali. Hij stierf toen Mané zeven jaar oud was. Een neefje komt hem het nieuws vertellen op het moment dat hij samen met zijn vriendjes op een pleintje aan het voetballen is. Met de bouw van het ziekenhuis hoopt Mané andere kinderen zijn lot te besparen: was er op tijd medische hulp beschikbaar geweest voor zijn vader, dan had die nu misschien nog geleefd.

KLAPPEN

In Engeland trok Mané al meermalen de aandacht door publiekelijk duidelijk te maken dat het geloof belangrijk voor hem is. Zo baarde hij in 2018 opzien door met een emmer en tuinslang door de moskee in Liverpool te lopen, om schoon te maken. Toch moest hij zich als jochie stevig afzetten tegen het milieu waar hij vandaan komt. Baltovenaar noemden zijn vriendjes op school hem: balonbuwa. Als ze geen voetbal konden vinden, speelden ze met een steen of een grapefruit. Leuk, voetballen, vinden ze bij hem in de familie, maar hij moest zich eerst maar eens op zijn studie moest concentreren.’Mijn moeder dacht dat ik gek was als ik zei dat ik voetballer wilde worden’, zegt Mané in de geheel aan hem gewijdde documentaire Made in Senegal. Om dat duidelijk te maken vallen er soms klappen. 

WEGGELOPEN VAN HUIS

Hij wil per se wil voetballen en dus loopt Mané op zijn vijftiende weg van huis. ‘Omdat ik helemaal geen geld had, heb ik alles tot in detail voorbereid’, vertelde hij in 2019 tegen France Football. ‘De avond van tevoren verstopte ik mijn sporttas in het hoge gras voor ons huis, zodat niemand zou merken dat ik vertrok. Rond zes uur de volgende morgen stond ik op en poetste mijn tanden, een douche heb ik niet eens genomen. Ik moest een heel eind lopen naar een vriend die me het geld heeft geleend dat ik nodig had om de bus naar Dakar te nemen.’ 

Omdat Senegal wordt doorsneden door een ander land, Gambia, moet Mané de grens over om de Senegalese hoofdstad Dakar te bereiken. Dat lukt hem met een studentenpas, want een paspoort heeft hij niet. Twee weken lang blijft hij weg van huis en zijn familie is doodongerust. Uiteindelijk keert Mané terug naar zijn geboortedorp op voorwaarde dat hij nog maar een jaar naar school hoeft te gaan. Zijn familie gaat uiteindelijk akkoord met zijn toekomstplannen. 

Met instemming van zijn familie mag hij gaan proeftrainen in M’bour waar hij de trainers ondanks zijn aftandse voetbalbroek en -schoenen snel weet te overtuigen. Hij maakt de overstap naar de voetbalacademie Génération Foot in Dakar. In Made in Africa, The History of African Players in English Football vertelt Ed Aarons dat voormalig voetballer Mady Touré(geboren en opgevoed in Guinea) deze voetbalacademie is begonnen in 2000 met een gift van zijn vriend, zanger Youssou N’Dour. 

Génération Foot is een satellietclub die het Franse Metz gebruikt als broedplaats voor talent en intussen zijn al dertig spelers. Mané promoveert met de club naar de tweede divisie, maar zal er uiteindelijk maar zes maanden blijven, want hij maakt een onuitwisbare indruk op Olivier Perrin, voorzitter van de jeugdacademie van Metz. ‘Hij pakte de bal op zijn eigen strafschopgebied, liep het hele veld over en gaf een beslissende pass aan iemand die gedekt werd’, vertelt Perrin in de documentaire Made in Senegal. ‘Alsof je naar een videospelletje zat te kijken.’

Mané mag naar Frankrijk voor een proefperiode bij Metz. Hij heeft nog nooit gevlogen en is doodsbang dat hij het vliegtuig zal missen. Als hij in het vliegtuig zit durft hij eindelijk te geloven dat het hem is gelukt om in Europa te gaan spelen.

Op 4 januari 2011 komt hij aan in Metz. ‘Het eerste wat me opviel was de wind’ vertelt Mané in de documentaire. Als hij voor het eerst het trainingsveld betreedt draagt hij een T-shirt met korte mouwen en zijn medespelers moeten om hem lachen. Na vijf minuten vlucht Mané de kleedkamer in om zijn handen onder de warme kraan te steken. Een pijnlijke ervaring. 

Toch zijn er voor Mané grotere bedreigingen dan de kou. De Mané die Olivier Perrin ziet spelen is geen schim van de speler die hij in Afrika heeft gezien: ‘Hij kon niet versnellen. Hij deed niks.’

Mané heeft een schreeuwende pijn aan zijn rug, maar durft er niks van te zeggen: ‘Ikwas bang dat ze me terug zouden sturen.’ 

In de kleedkamer barst Mané in huilen uit. Hij wordt naar de dokter gestuurd en bijkt een hernia te hebben. Hij wordt eraan geopereerd en moet daarna acht maanden herstellen. Uiteindelijk speelt Mané tien wedstrijden op het tweede Franse niveau en daarna nog een paar wedstrijden in de National, het derde niveau in Frankrijk omdat Metz degradeert. Toch heeft de Senegalees genoeg indruk gemaakt om de interesse te wekken van Red Bull Salzburg. 

Bij de Oostenrijkse club ziet Jürgen Klopp hem voor het eerst aan het werk en Mané maakt bepald geen indruk op de toenmalige coach van Borussia Dortmund. ‘Ik zag een heel jong ventje met zijn basebal cap op half acht’, vertelt de huidige Liverpool-manager in Made in Senegal. ‘Een blonde strook in zijn haar, die hij nog steeds heeft, Hij zag eruit als een beginnende rapper. Ik dacht: hier heb ik geen tijd voor.’

KOEMAN

Toch komt Manéin Oostenrijkhelemaal los. Hij scoort er 45 keer in 87 wedstrijden, wordt twee keer kampioen en trekt de aandacht van Ronald Koeman. Als trainer van Southampton haalt de Nederlander Sadio Manéin 2014 naar Engeland, waar hij het met 25 doelpunten in 75 wedstrijden goed doet. Op 16 mei 2015 scoort Manéeen hattrick voor Southhampton binnen 2 minuten en 56 seconden. Geen speler in de Premier League is dat ooit zo snel gelukt. De eerdere recordhouder Robbie Fowler had er in 1994 4 minuten en 33 seconden voor nodig. 

DUURSTE AFRIKAANSE SPELER

In een ontmoeting met Liverpool komt Jürgen Klopp erachter dat hij zich helemaal heeft vergist met zijn negatieve eerste indruk van Mané.Southampton komt met 2-0 achter, maar Mané stelt daarna met twee doelpunten hoogstpersoonlij orde op zaken. Klopp is diep onder de indruk al laat de Duitser dat na afloop van de wedstrijd niet meteen blijken. Met ontbloot bovenijf krijgt Mané een vluchtige knuffel van de ogebschijnlijk ongeïnteresseerde en geïrriteerde manager.

Schijn bedrieft want niet lang daarna kaapt Liverpool hemweg bij Southampton. Met het bedrag van 41,2 miljoen euro dat de Engelse club voor hem betaalt in juni 2016 is hij even de duurste Afrikaanse speler ooit, maar dat record houdt niet lang stand. De transfersommen van Salah (van Roma naar Liverpool), Naby Keïta(van Leipzig naar Liverpool) Pierre-Emerick Aubameyang (van Dortmund naar Arsenal) en Cedric Bakambu (van Villareal naar Beijing Guan) lagen daarna allemaal boven dat recordbedrag. 

In 2019 en 2020 beleeft Mané de voorlopige hoogtepunten van zijn carrière met het kampioenschap van Engeland en het winnen van de Champions League. In de finale tegen Tottenham Hotspur forceert Mané al na 26 seconden een strafschop. Uitendelijk scoort de Belg Origi voor Liverpool de winnende treffer. 

In de Champions Legaue-finale tegen Tottenham Hotspur forceert Sadio Mané al na 26 seconden een strafschop voor Liverpool.

Mané heeft met zijn oom die voetbalschoenen voor hem kocht en hem hielp toen het echt nodig was, beloofd dat hij nooit meer op het land zal hoeven werken. Samen met hem heeft hij een huis gebouwd in Dakar. Hij is er zelf haast nooit, maar zijn thuisland is in zijn leven toch nooit ver weg. ‘Natuurlijk ben ik een moslim’, zegt hij in Made in Senegal. ‘Geloof is mijn basis. Ik probeer vijf keer per dag te bidden. En soms nog een paar gebedjes extra om Allah goed te stemmen. En elk jaar zeggen we de koran op voor mijn vader.

Als hij na een wedstrijd niet kan slapen, omdat er nog te veel adenaline in zijn bloed zit belt hij zijn moeder, maar de belangstelling voor de prestaties die hij heeft geleverd blijkt miniem. ‘Ja moeder ik ga morgen naar het gebed’, belooft hij aan de telefoon. 

Geef een antwoord