Romelu Lukaku: Scoren met schoenmaat 48,5

Belgen, Premier League, SerieA

Romelu Lukaku at cornflakes met water toen hij klein was, maar zijn fysiek heeft er niet onder geleden. Met zijn 1,91 meter en 94 kilogram behoort de nieuwe aanwinst van Chelsea tot de grootste en sterkste profspelers van dit moment. Hij is iets kleiner dan grote aanvallers als Ibrahimovic, Erling Haaland en Olivier Giroud, maar wel een van de zwaarsten. 

Toen hij in 2019 aankwam bij Inter kreeg hij van de club het verzoek om zijn krachttrainingen wat te minderen. Hij woog meer dan honderd kilogram en het leek erop dat zijn spiermassa hem in de weg zat. Alleen collegaspits Ibrahimovic weegt met zijn 1,95 meter nog iets meer. Lukaku heeft enorme voeten bovendien, met zijn maat 48,5 gaat hij Ibrahimovic (maat 47) achter zich.

ONZELFZUCHTIG

Ondanks al dat gewicht is Lukaku razendsnel en behendig. Heel wat verdedigers in de Serie A konden hem in de afgelopen seizoenen sprintend niet bij houden, zelfs als de Belg de bal aan de voet had. En als ze al in de buurt kwamen van de speler dan kwam de bal door de brede schouders van Lukaku vaak nog altijd niet binnen bereik. 

Met 24 doelpunten moest Romelu Lukaku in het afgelopen seizoen alleen Cristiano Ronaldo voor laten gaan als topscorer. De Portugees scoorde 29 keer, maar de Belg werd kampioen. Dat komt mede omdat Lukaku minder zelfzuchtig is dan Ronaldo. Met 35 goals en assists bij elkaar opgeteld scoorde Lukaku in het afgelopen seizoen beter dan Cristiano.

Met zijn uitstekende spel heeft Lukaku een transfer afgedwongen naar Chelsea. De Engels club kocht Lukaku in 2011 ook al voor 12 miljoen van Anderlecht. Hij komt er als achtienjarige maar weinig aan spelen toe. Supporter beginnen te fluiten als de bal door gebrek aan controle weer eens van zijn voet afketst. Als Chelsea op 19 mei de finale van de Champions League wint, weigert Lukaku de beker omhoog te houden: ‘Niet ikzelf maar mijn team heeft deze beker gewonnen’, zegt hij tegen de BBC.

Uiteindelijk besluit Chelsea Lukaku te verhuren aan West Bromwich Albion en later aan Everton. De twee club van Liverpool neemt hem over voor 35 miljoen euro en Lukaku ontpopt zich daar tot een bepalender speler. Hij scoort er 68 keer in 161 wedstrijden en verdient een transfer naar Manchester United. Het lukt Lukaku niet om met Manchester United kampioen te worden en hij hij wordt met zijn team ruimschoots uitgeschakeld door Barcelona in de kwartfinale van de Champions League. Lukaku klaagt dat hij steeds als zondebok wordt gezien samen met Paul Pogba en Alexis Sánchez, voor het gebrek aan succes en hij vertrekt voor 80 miljoen euro naar Inter Milan. 

Nu betaalt Premier Club Chelsea 115 miljoen euro voor de terugkeer van Lukaku uit Italie. De supporters van Inter Milan hadden geen begrip voor de overstap. Een muurschildering op het stadion van de club, gemaakt ter ere van het kampioenschap, is met verf beklad door supporters van de harde kern van Inter Milan. ‘Beste Lukaku, we hadden eerlijk en transparanter gedrag van je verwacht’, schrijven de supporters van Curva Nord op Facebook. ‘Wij hebben je verwelkomd en beschermd als een zoon, als een van ons. Maar jij bent net als alle anderen gezwicht voor het grote geld. We wensen je het beste, maar hebzucht loont niet altijd.’

ANDERLECHT

Het kampioenschap van Romelu Lukaku met zijn team in het afgelopen seizoen was nog maar het tweede in zijn carriere. De eerste keer was met Anderlecht. Nadat hij kampioen is geworden met Anderlecht, in het seizon 2009-2010 gaat hij niet mee met zijn team naar de disco, maar viert hij feest met zijn broertje Jordan. om het te vieren. ‘Romelu is geen fuifbeest’, zegt Tom de Sutter, een ploegmaat uit die tijd in het Nieuwsblad. 

Op zijn zestiende maakt Romelu Lukaku zijn debuut voor Anderlecht, als een van de jongste spelers ooit op 24 mei 2009 in een verloren kampioenswedstrijd tegen Standaard Luik. Lukaku viert zijn eerste doelpunt in het eerste van Anderlecht, op 28 augustus 2009 in een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Doornik, met een salto. ‘Dat was niet omdat hij de show wilde stelen’, schrijft Jacobs in zijn biografie ‘Tegen de stroom in’. ‘Het was de salto van een straatvoetballertje dat op het speelplein het winnende doelpunt maakt. Achteraf heb ik hem wel aangesproken over het lichamelijke gevaar van zo’n gymoefening, maar telkens als Romelu scoort, zie ik nog altijd kinderlijke blijheid.’ Op 17 december scoort Romelu Lukaku twee keer tegen Ajax, in een met 3-1 gewonnen wedstrijd voor de Europa League in het seizoen 2009-2010. 

RODE DUIVELS

Op 24 februari 2010 selecteert bondscoach Dick Advocaat Lukaku voor zijn eerste interland met Belgie tegen Kroatie. De nieuwkomer moet een liedje zingen en kiest voor een nummer van de Franse rapper Seyfu. Ook in het Belgisch Elftal wordt Lukaku uitgefloten, in de eerste wedstrijd na de uitschakeling van de Rode Duivelss op het EK van 2016. Aanleiding is een grote kans die hij mist tegen Bosnië-Herzegovina. Als hij later in die wedstrijd de 4-0 binneschiet houdt hij zijn hand tegen zijn oor: ‘Hebben jullie nu nog wat aan te joelen? Later, tegen Estland is er opnieuw een fluitconcert. Tegen de Amerikaanse nieuwssite Business Insider zegt Lukaku dat hij overweegt te stoppen. Tegenwoordig is Lukaku met Kevin de Bruyne de belangrijkste speler van de Rode Duivels.

MELK MET WATER

Het verhaal van zijn jeugd, dat Lukaku vertelt in zijn biografie, geschreven door Yannick Dekeukelaere, is schrijnend, maar ook een klassiek voorbeeld van de manier waarop een harde jeugd de kiem kan leggen voor gierende ambitie. ‘We aten elke dag brood en melk was het enige voedsel dat we konden betalen. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder de keuken inliep en een pak melk uit de ijskast haalde. Maar dit keer deed ze er iets bij, en ze begon te schudden. Eerst begreep ik niet wat er aan de hand was. Toen bracht ze mijn lunch naar met toe en ik realiseerde me ze dat ze de melk aanlengde met water. We waren niet arm, we waren failliet. 

Lukaku zei niets, hij at braaf zijn lunch. ‘Maar ik zweer tegenover God dat ik mezelf op die dag beloofde dat ik er iets aan zou gaan doen. Het was alsof iemand met zijn vingers knipte en ik wakker werd. Ik kon het niet aanzien dat mijn moeder zo moest leven. 

Lukaku’s vader vertrok ooit uit Kinshasa om een carriere als profvoetballer op te bouwen, maar het geld dat hij in die tijd verdiend had was op toen Lukaku opgroeide. Tv-kijken was er niet bij in huize Lukaku. Als Lukaku thuis kwam was soms het licht uit: er was geen geld om de elektriciteitsrekening te betalen. Een warm bad nemen was er vaak ook niet bij voor Lukaku. Zijn moeder zette een keteltje water op het vuur en gooide bij wijze van douche bekertjes warm water over zijn hoofd. 

Mensen praten graag over mentale kracht in het voetbal, welnu ik ben de sterkste kerel die ze zullen tegenkomen. Ik heb mijn moeder zien huilen als ik thuis kwam. 

Op welke leeftijd kan je beginnen met voetballen, vroeg Lukaku aan zijn vader. Op je zestiende, antwoorde hij. Ok, zei Romelu, dan gaat dat gebeuren. En tegen zijn moeder: ‘Mama alles gaat veranderen. Ik ga voor Anderlecht spelen en alles zal veranderen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken.’ 

De rapsong Ryder Music van 50 cent is een favoriet nummer van Romelu Lukaku. De Amerikaanse rapper verwoordt wat de Belg voelt: ‘My mama gave birth to a winner. I gotta win is een zinnetje uit de rapsong Ryder Music van 50 Cent en één van Lukaku’s favoriete nummers. Na zijn doelpunten vormt Lukaku met zijn vingers vaak de letter A: een verwijzing naar de voornaam van zijn moeder: Adolphine. 

RACISME


Zelfs als jochie was Lukaku al enorm groot. Een ouder van een jeudteam waar hij tegen speelde met Lierse, hield hem tegen toen hij het veld op wilde lopen. Hoe oud is dit joch? Waar is zijn paspoort? Waar komt hij vandaan. Ik dacht: ‘Ik ben geboren in Antwerpen. Ik kom uit Belgie. Ik moest mijn paspoort uit mijn tas halen en liet het zien aan alle ouders. Ze lieten het rondgaan en bekeken het. ‘Ik herinner me hoe ik het bloed van woede door mijn aderen voelde stromen’, vertelt hij in zijn biografie. ‘En ik dacht: nu ga ik je zoon echt vernietigen. Je zult hem vanavond huilend naar huis rijden.’ 

Lukaku strijdt al zijn hele carriere tegen racisme. Ook in Italie kreeg hij ermee te maken. Zo maaken supporters van Cagliari in 2019 oerwoud geluiden als hij aan de bal kwam. 

Natuurlijk volhardt Romelu Lukaku al zijn hele leven in een strijd tegen racisme. In de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap, tegen Rusland knielen de Belgische spelers. Romelu Lukaku steekt zijn vuit omhoog, terwijl de Russische fans afkeurend roepen. De Russische spelers blijven staan. Belgie wint de wedstrijd met 3-0. 

Wie in het Belgische elftal het initiatief heeft genomen om vanaf september 2020 te knielen is niet bekend, maar dat Lukaku zich daarvoor heeft hard gemaakt staat wel vast. ‘Ik vecht gewoon voor gelijkheid’, zei Lukaku tegen de Belgische televisiezender VTM. ‘Ik vecht niet alleen voor de zwarte mensen. Ik vecht ook voor de vrouwen en voor holebi’s.’

Geef een antwoord