Raul: Als stier tenonder

La Liga, Spanjaarden

In 1998, na de door Real Madrid gewonnen finale van de Champions League, met 1-0 tegen Juventus, nam Raúl een Spaanse vlag aan uit het publiek. Op de muziek van de arena gebruikte hij het roodgele doel voor een dans die lijkt op de manier waarop stierenvechters hun tegenstanders uitdagen. Eind 1999 kozen de Spanjaarden dit moment als één van de meest gedenkwaardige sportmomenten uit de twintigste eeuw. 

Na Raúl zouden tal van andere Spaanse spelers de wat protserige ceremonie nog nadoen, Sergio Ramos bijvoorbeeld. Ook Raúl zou het kunstje nog meermaals herhalen, bij zijn afscheid bijvoorbeeld, in 2010. ‘Hij is de beste van de beste’, zei clubvoorziter Perez bij zijn afscheid. Hij scoorde 323 keer voor de club, behaalde zes landtitels en won drie keer de Champions League, maar toch. Volgens sommigen slaagde Raúl er in het veld onvoldoende in om zich als een stierenvechter te gedragen: hij was te veel de stier zelf.

In zijn boek La Roja, A Journey through Spanish football, gebruikt Jimmy Burns het stierenvechten als een metafoor om duidelijk te maken welke verandering het Spaanse voetbal doormaakte vanaf 2008, het jaar dat Spanje Europees kampioen werd en daarmee voor het eerst een grote internationale titel veroverde. 

Hoewel Raul 102 interlands speelde behaalde hij met het Spaanse elftal nooit belangrijke titels

Sterspeler Raul was voor dit team niet geselecteerd. Bondscoach Luis Aragonés achtte zijn speelstijl – met de kop als een ster vooruit – niet geschikt voor de toekomst van het Spaanse team. De Spanjaarden moesten in zijn ogen niet de stier zijn, maar de stierenvechter die met misleidende bewegingen de tegenstander af zou matten en uiteindelijk doden. Deze metafoor sluit mooi aan op het tikkie-takka voetbal waarmee Spanje twee keer achtereen Europees kampioen werd. En belangrijker: wereldkampioen in 2010. Het olé, olé waarmee het Spaanse publiek de vele passes aanmoedigde sloot naadloos aan bij deze nieuwe, succesvolle kijk op Spaans voetballers als stierenvechters. 

Hoewel Raul 102 interlands speelde, behaalde hij met het Spaanse elftal nooit belangrijke titels. Zijn verering in Spanje is er niet minder om. In een portret over Raul voor persbureau AP, haalt Kristof Stephan Keyganert herinneringen op aan Raul en in het bijzonder de Spaanse bondcoach Luis Aragones die hem al een tijd niet meer had geselecteerd: ‘Spanje speelde met Raul drie WK’s en twee EK’s. Wat hebben we daarbij gewonnen? Niks’. Na een golf van verontwaardiging schrijft de Spaanse voetbalbond een brief waarin zij oproept tot meer respect voor Raul.

Geef een antwoord