Raheem Sterling: Slalomspecialist leert scoren

Engelsen, Premier League

Geen speler dribbelde tijdens het afgelopen EK meer spelers voorbij dan Raheem Sterling. Dat de Engelsman in acht wedstrijden 23 spelers voorbij slalomde kwam voor kenners misschien niet als een verrassing. Bijzonder was ook dat hij drie keer wist te scoren. Sterling nam het team opsleeptouw, hij was Engelands beste speler, maar zoals altijd zorgde hij ook weer voor controverse.

BOODSCHAPPEN


In de Engelse tabloids kreeg Sterling er de afgelopen jaren vaak van langs. Spottend werd hij afgebeeld met een zwik boodschappentassen, omdat hij zij armen tijdens zijn acties altijd wijd uitspreidt, alsof hij net met een reeks niet al te zware tassen terugkomt van de supermarkt. Of naast een foto van een gans, omdat zijn loopje daar wat aan doet denken, met zijn armen wijd uit, net als de vleugels van de vogel. Met Sterling op stoom voor de Engelsen warern er op dit toernooi ook vleiende associaties met zijn wijd uitgespreide armen. Sterling als vliegtuig bijvoorbeeld die op zijn wijd uitgespreide vleugels Engeland draagt.


Sterling kan inmiddels wel een stootje hebben. Hij kon lachen om de imitatie die Eden Hazard ten beste gaf van zijn loopje en hij erkende in een Tweet groots de gelijkenis van zijn gang met een ganzenpasje. Zo lang de spot geen racistische ondertoon heeft, en die steekt onder Engelse supporters toch keer op keer de kop op, lijkt Sterling te accepteren dat zijn optreden controverse op blijft roepen.

RACISME

Tegen het racisme, vooral dat in de Engelse tabladen heeft Sterling zich fel verzet, sinds hij bij Chelsea te maken kreeg met racistische kreten vanaf de tribunes. Hij vroeg zij af waarom hij als zwarte speler van Manchester United werd bekritiseerd wegens de koop van een huis voor zijn moeder, als een jonge speler die met geld speelt terwijl een witte speler voor hetzelfde geprezen werd omdat hij een mooi gebaar maakte naar zijn moeder. De Engelse pers bekende schuld.
Grote ergernis wekte hij op het afgelopen toernooi met zijn duikelingen, soms zonder dat er ook maar een tegenstander in de buurt was. Als hem die weer eens een onterechte strafschop ten deel viel was de woede groot. In de halve finale liet de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie zich in de verlenging van de halve finale tegen Denemarken toch weer foppen door Sterling. Harry Kane verzilverde de wel heel heel makkelijk toegekende strafschop. ‘Een duidelijke strafschop’, zei Sterling zelf na afloop van de wedstrijd, maar dat was niet iedereen met hem eens.
De ene grapjas kende Sterling een Oscar toe voor beste acteur, een ander stelde vast dat er ondanks de aanwezigheid van Tom Cruise, in het stadion nog een betere acteur in het stadion aanwezig was. En nog een ander geeft als cynisch commentaar: Glorie is tijdelijk, schaamte blijft bestaan voor altijd.

MACHINEGEWEER

Met zijn drie doelpunten deed Sterling het machinegeweer op zijn kuit eer aan tijdens Euro 2021, eindelijk nadat hij er in de afgelopen jaren veelvuldig van langs kreeg wegens zijn buitelingen en gemiste kansen. De Engelse tabloids veroordeelden hem bij voorbaat voor de tatoeage, omdat hij er geweld mee zou verheerlijken, maar volgens Sterling getuigt de lichaamsversiering van de M16 op zijn kuit van het feit dat hij nooit een geweer zal aanraken, omdat zijn vader werd doodgeschoten toen hij twee was. ‘Schieten doe ik met mijn rechtervoet’, aldus Sterling.

KINGSTON

Raheem Sterling groeide op in Kingston, Jamaica en leerde voetballen met lege kartonnetjes sinaasappelsap. Na de moord op zijn vader verhuist Sterling naar Londen. Hij leefde in de schaduw van Wembley, maar had het daar arm met zijn moeder totdat hij op zijn elfde ontdekt wordt door een scout van Queens Park Rangers. Sterling is vastbesloten om het te maken in het leven en niet alleen als voetballer. ‘Vergeet niet om door te gaan, met je hoofd omhoog en trots op wie je bent’, schreef hij aan een dertienjarig jochie dat slachtoffer werd van racisme.

Geef een antwoord