Lev Yashin: Mythische doelman in het zwart

Overige, Russen

De zwarte octopus, de zwarte panter, de zwarte spin. Lev Yashin, de legendarische altijd in het zwart geklede doelman van de Sovjet Unie verzamelde in zijn carrière een reeks bijnamen die verwijzen naar zijn katachtige reflexen, en zijn enorme, grijpgrage handen. Hij stopte in zijn hele carrière 150 strafschoppen. 

Aanvallers boezemde hij angst in, door niet af te wachten tot ze naar hem toe kwamen, maar uit zijn doel te rennen en zich met zijn hoofd naar beneden op hun voeten te storten. In het jaar 2000 werd Yashin uitgeroepen tot Russisch sporter van de eeuw en hij was de enige keeper ooit die de Ballon d’Or won, in 1963.

Lev Yashin was een mythische doelman, zoals ze niet meer bestaan, al was het maar omdat hij speelde in een tijd waarin niet de televisiebeelden, maar de verhalen die doorsijpelden uit het oosten de overhand hadden. Zoals gerucht dat hij een glaasje en een sigaret opstak voor elke wedstrijd. En dan nog eentje in de pauze. 

Lev Yashin speelde met een pet, op zonnige dagen in elk geval. Dat leidde tot een vast ritueel als hij weer eens een fantastische reddingsduik maakte: bal uit het doel slaan, en dan de afgevallen pet weer opzetten. 

EUROPEES KAMPIOEN

In 1956 won hij met de Sovjet-Unie Olympisch goud en vier jaar later werd hij Europees Kampioen. Yashin wordt beschouwd als de drijvende kracht achter de gouden medaille. Hij leidt de Sovjets, ten koste van Joegoslavië, in de finale in Parijs naar het Europees succes. Het wordt 2-1 na verlenging. 

In 1966 haalde hij met zijn team de halve finales van het Wereldkampioenschap voetbal in Engeland. In 1958 en 1962 hadden de Russen met Yashin in het doel ook al de kwartfinales bereikt. 

Yashin begon in 1954 als ijshockeykeeper bij sportclub Dynamo uit Moskou, maar de beroemde voetbalkeeper Alexei Khomich zag een voetbalkeeper in hem en leidde hem op tot zijn toonopvolger. 

Ballen stoppen op de doellijn, meevoetballen, de verdediging leiden, snel het spel hervatten, Lev Yashin had al die kwaliteiten in huis. Manuel Neuer wordt beschouwd als een doelman die optrad laatste verdediger en leider, maar Lev Yashin deed dat een halve eeuw eerder ook al. Nadat hij de bal had veroverd schoot of gooide hij die snel uit met zijn enorme armen. Hij bleef zijn club Dynamo Moskou zijn levenlang trouw. 

Geef een antwoord