Myron Boadu: Niet zo maar klein te krijgen

Bundesliga, Eredivisie, Nederlanders

Myron Boadu had een droomdebuut kunnen maken in de Franse competitie, als nieuwe spits van AS Monaco, toen hij al na zeven minuten een terugspeelbal onderschepte van een verdediger van Nantes. In plaats daarvan sloeg hij een flater door de bal voor open doel over te schieten. Rapportcijfer 3 was het harde oordeel van sportkrant L’Equipe.

HERSTEL

Gelukkig is Boadu is niet makkelijk klein te krijgen. Na herstel van een zware blessure aan zijn meniscus raakte hij voor een tweede keer op dezelfde manier geblesseerd. Hij maakte opnieuw een lange herstelperiode door, keerde terug en brak vier wedstrijden daarna zijn enkel. Boadu revalideerde wederom en speelde uitstekend in de seizoen 2019/20 en 20/21 voor AZ in de Eredivisie. ‘Ik ben iemand die altijd positief blijft’, zei hij in de auto tegen oud-international Andy van der Meijde. ‘Ik denk dat dat ook is wat je aan mensen vraagt van hee hoe is Myron. Altijd blijven lachen.’ En tegen de NOS in 2019: ‘Die twee zware blessures hebben mij mentaal sterker gemaakt.’

KARAKTER


In de Telegraaf toonde voormalig PSG-spits Kees Kist zich kritisch over Boadu ‘Myron moet meer karakter gaan tonen, meer die lef en dat gif tonen. Dat fanatisme zit er niet in. Hij móét veel scherper zijn. Ik erger me aan zijn laconieke houding. Dan denk ik: verdomme jongen, ga d’r nou eens voor. Je weet waar de bal komt, want dat hoor je te weten als spits. En dan ben je er toch niet. Hoe kan dat nou? Gek word ik ervan.’ Boadu nam de kritiek goed op en beloofde met zichzelf aan de slag te gaan. Om te leren – en om te genieten – kijkt hij thuis zijn wedstrijden van begin to tot eind terug.

GHANA

Met twee Ghanese ouders had hij voor Ghana kunnen kiezen, maar in november 2019 maakte Boadu zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Estland. Hij komt erin voor Memphis en scoort. Duitsland Engeland of Spanje waren zijn voorkeurslanden, maar het werd dit seizoen dus uiteindelijk Frankrijk.

Boadu komt uit een rustig nest. Toen hij eens ‘ rot op’ zei tegen de juf moest zijn moeder naar school komen, maar veel erger werd het niet in zijn jeugd. Zij Ghanese vader werd net als hij ooit door Ajax gescout. Zijn broer heeft hem leren voetballen, maar ging uiteindelijk accountancy doen, met als zijn vader.
Op zijn elfde keurde Ajax hem af: niet goed genoeg, evenmin als vroeger zijn vader. Myron Boadu was in tranen, maar twee weken later gaf AZ hem een nieuwe kans en daar kregen ze geen spijt van bij de club uit Alkmaar. Al op zijn vijftiende speelde Boadu voor het eerst voor AZ Onder 19 en op zijn zeventiende maakte hij zijn debuut in het eerste.

GROTE VOORGANGERS

Bij zijn huidige club AS Monaco gingen grote namen zoals Thierry Henry en Kylian Mbappé Boadu voor. Hij maakte grote indruk op de Fransen door afgelopen zomer twee keer te scoren in de door Jong Oranje met 2-1 gewonnen wedstrijd op het EK van afgelopen zomer. De transfersom van 17 miljoen euro noemden de Fransen een cadeautje. Of dat echt zo is zal dit seizoen blijken.

Geef een antwoord