Mohammed Salah viert goals steeds kalmer

Egyptenaren, Premier League, SerieA

Wie Brazliaanse internationals dolt, heeft wat in zijn mars. Mohamed Salah deed het tien jaar geleden al op de Olympische Spelen in Londen. De Braziliaanse back Marcello kan alleen maar op zijn tenen gaan staan. Centrale verdediger Thiago Silva ziet de Egyptenaar helemaal langs zich heen flitsen. Het is 2012 en Salah blaakt van het zelfvertrouwen. Hij heeft net een profcontract getekend bij FC Basel, maar het zal nog een jaar of vijf duren voordat hij een van de beste spelers ter wereld is. 

Dat hij dat is bewees Salah vorige week nog maar weer eens in de groepswedstrijden van de Africa Cup. Na het verlies van Egypte in de openingswedstrijd tegen Nigeria stond de steraanvaller er op het moment dat het moest, afgelopen zaterdag 15 januari in de wedstrijd tegen Guinee-Bissau. Even lijkt hij lijkt buitenspel te staan, maar dan sluipt hij net op tijd achter de verdedigingslinie van Guinee Bissau. Amrou El Soulia brengt de bal met een bekeken boog naar de rand van het doelgebied en Salah volleert de bal op doel, keeper Jonas Mendes weet het rollertje niet te stoppen. Omdat Egyte woensdag 19 janauari opnieuw won, tegen Soedan in de derby van de Nijl speelt Egypte woensdag 26 januari aanstaande tegen Ivoorkust, ook een favoriet voor de titel. 

DOELPUNTENFEESTJES

Met zestien doelpunten tot op heden is Mohamed Salah aardig op weg om voor de derde keer topscorer van de Premier League te worden. In de afgelopen seizoenen vermaakte hij het publiek met zijn doelpuntenfeestjes. Brede lach. Tong uit de mond. Armen uitdagend wijd gespreid. Of met een knieval naar Mekka; neus op de grasmat. Iconisch is zijn yoga-pose: op één been met zijn linker voetzool dwars op zijn knie. De ogen gesloten en de handen quasi biddend samengevouwen voor de borst. Probeer het maar eens. Dit standje symboliseert balans in het leven, legde yoga-amateur Salah eens uit aan de Engelse pers. Na zijn doelpunt tegen Guinew-Bissau reageerde Salah onderkoeld: een snelle zwaai met een vuist door de lucht een kleine high five, maar ook niet meer dan had. Hij had simpelweg gedaan wat hij moest doen voor zijn land. 

Dit standje symboliseert balans in het leven, legde yoga-amateur Salah eens uit aan de Engelse pers

Mo Salah scoort altijd, zelfs als zijn ploeg belabberd speelt zoals vorig seizoen nog wel eens gebeurde. Veel strafschoppen dat is waar, maar er zijn ook genoeg strepen in de kruising en curves met links in de verre hoek, onbereikbaar voor de keeper. Snel raapt Salah de bal uit het net, want er valt nogal eens een achterstand in te halen. 

Vorig jaar moest Salah het stellen zonder creatieve bewonderliedjes van de Liverpoolfans: If he scores another few, then I’ll be Muslim too. In de Spaanse krant Marca zei Salah eind maart: ‘Ik denk dat wij de ploeg zijn die het meeste te lijden heeft van de afwezigheid van de fans.’

De goedlachse Salah is er de man niet naar om zijn ongenoegen snel te laten blijken. De grootste ophef in zijn carriere veroorzaakte hij een door zich in de kleedkamer te verbergen, zogenaamd om van shirt te wisselen, terwijl hij eigenlijk de Israelische spelers van Macabi Tel-Aviv de hand had moeten schudden. 

CHAGRIJN

In het afgelopen seizoen kwam het chagrijn soms wel openlijk naar buiten. Bij sommige missers schreeuwt de Egyptenaar het uit. En na een wissel in een wedstrijd tegen Chelsea liep hij succestrainer Jürgen Klopp begin maart hoofdschuddend voorbij. Zijn zaakwaarnemerRamy Abbas Issa twitterde niet lang daarna een punt en zette daarmee de speculaties in gang. Zou de Egyptenaar Liverpool binnenkort gaan verlaten? 

Zo ver is het niet gekomen. Wel moet Liverpool het tijdens de Afrika Cup wekenlang stellen zonder doelpuntenmachines Salah en Sadio Manéin het kielzog daarvan. In de eerste competitiewedstrijd zonder zijn twee steraanvallers, had Liverpool het vorige week best lastig tegen Brentford, maar het won de wedstrijd uiteindelijk wel.

‘We wensen de jongens in Afrika alle succes’, zei Klopp na afloop van de wedstrijd. ‘We vierden feest toen Mo scoorde tegen Guinee en toen Sadio eerder hetzelfde deed. We willen heel graag dat ze allebei het toernooi winnen, al is dat jammer genoeg niet mogelijk.’ 

Geef een antwoord