Marek Hamsik: Held met hanenkam

SerieA, Slovaken

Geen voetballer kan Maradona evenaren, maar net zo goed als de Argentijn is Marek Hamsik een clubicoon van Napoli. Niemand speelde meer wedstrijden in het hemelse lichtblauw dan de Slowaak met de hanenkam. Als topscorer van Napoli had Hamsik de Argentijn al eerder onttroond, met 121 doelpunten. Al is de Belgische international Dries Mertens de Sloveen sinds zijn vertrek naar het Chinese Dalian, in 2019, alweer voorbij gestoken. 

Voor 9 miljoen euro per jaar had Hamsik in China luxueus op zijn lauweren kunnen gaan rusten, maar dan was hij niet klaar geweest voor het Europees Kampioenschap. Hamsik wilde daarom terug naar Europa. Begin maart tekende hij een contract bij IFK Göteborg, een grote naam in de Zweedse competitie, maar ook een club die al jarenlang weinig meer presteerde. Jammergenoeg raakte Hamsik binnen een week na zijn aankomst in Zweden geblesseerd tijdens een training. 

Toch is de kans groot dat recordinternational Marek Hamsik (126 caps) op zijn 33-ste wederom in de basis staat in een team dat voor meer dan de helft uit dertigplussers bestaat. Voormalig boandscoach Pavel Hapal heeft in de afgelopen jaren geprobeerd een verjonging door te voeren in de Slowaakse selectie, maar dat is mislukt. Nadat Slowakije vorig jaar in de Nations League had verloren van Israel en Schotland hing de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap aan een zijden draad. Het kostte de bondscoach de kop, zijn opvolger Stefan Tarkovic draaide de verjonging grotendeels terug, won op een haar na van Noordierland en dus is Slowakije met een verouderd team present op het wereldkampioenschap. 

In de zes wedstrijden die hij dit seizoen toch nog voor Göteborg speelde, wist Hamsik een keer te scoren. Dat doelpunt mocht er zijn. Na slordig uitverdedigen van Göteborg-tegenstanderIK Sirius belandt de bal voor de voeten van Hamsik die daarna met een half-volley vernietigdend uithaalt: hij schiet de bal strak in de kruising. Laten we hopen dat de man met de hanenkam in de wedstrijden tegen Spanje, Zweden of Polen nog eens kan schitteren. 

Geef een antwoord