Luka Modrić: Gehard door de oorlog

Kroaten, La Liga

Het huis in het Kroatische dorpje Modrici, waar Luka Modrić als klein schapenhoedertje opgroeide, ligt in puin. Het is een met planten overwoekerde ruïne. Het omringende terrein is nog altijd een mijnenveld. Luka Modrićis zes als zijn grootvader door Servische militanten in het nauw wordt gedreven en daarna doodgeschoten. 

‘Mijn hart breekt als ik denk aan mijn stervende grootvader’ schrijft Modrićzijn autobiografie. Na de moord vlucht Modrićmet zijn ouders en leeft hij maandenlang in een hotel zonder elektriciteit of stromend water. “Deze dingen breken je, of ze maken je harder’, zegt Modrićin het interview met The Guardian.

Ook komend seizoen speelt Luka Modrićvoor Real Madrid. ‘Ik voel me goed en ik wil voor Real Madrid blijven spelen, zo lang als ik van waarde ben voor mijn elftal.’ Dat was hij in het afgelopen seizoen. Ik kom het beste tot mijn recht als ik wedstrijden aaneen kan rijgen’, zei hij na een interland met Kroatië.

Sinds Jose Mourinho hem in 2012 voor 30 miljoen euro van Tottenham Hotspurs naar Real haalde, won Modrić met de Madrilenen vier keer de Champions League. Elke keer vervulde hij sleutelrol in de weg ernaartoe. 

Sinds eind maart is hij Kroatisch recordinternational. Tot dan was Darijo Srna recordhouder met 334 interlands. Zijn medespelers gaven hem een staande ovatie en Modrićwas in tranen. Modrićbegint deze zomer aan zijn achtste eindtoernooi. Sinds zijn debuut als wisselspeler in de wedstrijd Kroatie-Japan op het WK van 2006, miste Kroatie geen enkel eindtoernooi. Een fantastische prestatie, al wist de gouden generatie nooit een toernooi te winnen. 

Op het WK van 2018 in Rusland kwamen de Kroaten het dichtst bij. Frankrijk werd kampioen, maar Luka Modrićwerd in 2018 gekozen tot beste speler van het toernooi. Daarover bestond eigenlijk weinig discussie al was zijn cijfermatige bijdrage niet heel spectaculair, met twee doelpunten en een assist. 

Modrićscoorde met een verre uithaal tegen Argentiniëen hij deed het uitstekend tegen Rusland, maar zijn optreden tegen Denemarken zorgde voor twijfels. Tegen het einde van de tweede verleninging mag hij een strafschop nemen die zijn ploeg direct in de kwartfinale kan brengen. Maar Modrićschiet veel te slap in. Heel Kroatie denkt terug aan zijn gemiste penalty tien jaar eerder, in de kwartfinales van het Europees Kampieonschap tegen Turkijke. Tijdens de strafschoppenserie na de WK-wedstrijd is Modrićweer aan de buurt en opnieuw is zijn inzet zwak. Hij heeft geluk dat Kasper Schmeichel te vroeg duikt. De Kroatische keeper Danijel Subasićis met drie gestopte strafschoppen de man van de avond. 

Toen hij in 2018 eindelijk de Gouden Bal won, kwam dat als een verrassing. ‘Belachelijk’, reageerde Jorge Mendes, de zaakwaarnemer van Cristiano Ronaldo. 

Modrićkan zich nog goed herinneren hoe zijn idool Zvonimir Boban in 1998 met Kroatië de halve finale van het Wereldkampioenschap bereikte. ” Ik was zo trots toen die fantastische generatie brons won’ schrijft Modric in de biografie El Hijo de la guerravan sportjournalisten Vincente Azpiratre Jose Manuel Puertas. ‘Ik kon me nauwelijks voorstellen dat ik op een dag international zou zijn, maar ik weet wél nog dat ik tijdens dat WK vele nachten wegdroomde: ‘Wat als ik op een dag zélf Kroatië naar een WK-finale zou kunnen leiden?’ Ik wilde keihard werken om die droom te realiseren.’ 

Tweeëntwintig jaar later speelde Modrićdaadwerkelijk de finale van een wereldkampioenschap. In Moskou tegen Frankrijk. Ondanks de gewonnen Champions League-finales is waarschijnlijk het hoogtepunt in zijn carrière. Alleen een Europees kampioenschap kan daar misschien nog overheen. 

Geef een antwoord