Luis Suarez: Spontaan bijtertje

Argentijnen, Uncategorized, Uruguayanen, Zuid-Amerika

In zijn autobiografie ‘Crossing the line’, beschrijft Luis Suarez wat er in hem omging, toen hij de Italiaanse verdediger Giorgi Chiellini in zijn schouder beet, tijdens een groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Brazilië. Kort voor het incident mistte Suarez een kans op 1-0. In dat soort situaties begint de Uruguayaanse spits zich op te vreten. ‘De druk bouwt zich op’, zo legt hij uit. ‘De angst en de woede bouwt zich vanbinnen op. We gaan eruit en het is mijn schuld. Ik raak beneveld door de angst om te falen. En dan schakelt mijn brein zichzelf uit.’ 

Suarez beet meer dan eens. Na een vergelijkbaar incident met Ivanovic stuurde zijn toenmalige club Liverpool een sportpsycholoog op hem af. Suarez weigerde zijn hulp, want hij was bang dat hij met een psychologische behandeling voor de kortsluiting in zijn hoofd de essentie van zijn spel verloren zou gaan. 

‘Als ik in het veld een briljante actie maak, dan heb ik ook het gevoel dat mijn brein wordt uitgeschakeld’

Pavlov

Een vreemde redenering misschien, maar Suarez’ beschrijving van zijn intuïtie op het veld,  heeft veel weg van de beschrijving van reflexen door de Russische wetenschapper Ivan Pavlov. ‘Als ik in het veld een briljante actie maak, dan heb ik ook het gevoel dat mijn brein wordt uitgeschakeld’, zegt Suarez in de biografie. ‘Dat wil ik niet verliezen. Ik heb doelpunten gemaakt en daarna moeite gehad om te begrijpen hoe ik dat had gedaan. In een deel van mijn spel handel ik onbewust. Soms pakt dat goed uit en soms verkeerd. Ik wil de spanning en de druk graag verminderen, maar ik wil niet de spontaniteit of de intensiteit van mijn spel kwijtraken.’

Geef een antwoord