Luid Fígo: Dribbelwonder durfde van Barca naar Real

La Liga, Portugezen, Uncategorized

‘Figo, Figo, Figo’. In zijn jaren bij Barcelona schroefde het publiek in Camp Nou de verwachtingen alvast op als hun favoriet aan de bal kwam. Zijn scharen en kapbewegingen waren spectaculair, maar het meest imposant is het om te zien hoe Luis Figo een tegenstander de verkeerde kant opstuurt met een minieme dip van de schouder. Als televisiekijker moest je goed opletten om te zien wat er precies gebeurde, maar verdedigers van de Portugese buitenspeler vielen er soms simpelweg door omver.

Door schijnbewegingen van Figo vielen verdedigers soms omver

Met zijn vele succesvolle een-op-een duels, oogstte Figo tijdens het Europees Kampioenschap wereldwijd bewondering. Niet lang erna wint hij de Gouden Bal, maar hij maakt ook de meest controversiële stap uit zijn carrière. Die van Barcelona naar Real Madrid. 

Bij zijn bezoek aan Camp Nou, op 23 oktober 2000 werd Luis Figo uitgefloten op een manier waarop maar zelfden een voetballer is uitgefloten. Alles is veroorloofd, want een verrader verdient niet beter’, schrijft de Sport aan de vooravond van de wedstrijd. De Spaanse sportkrant gebruikt een spread voor een afbeelding van een biljet van tien miljard peseta’s, de transfersom die Real betaalde voor Figo. ‘Geldwolf’ staat erbij.

Varkenskop

Figo heeft last van zenuwtrekjes. ‘Hij kijkt angstig uit zijn ooghoeken en wrijft constant met zijn handen door zijn gezicht, schrijft het Brabants Dagblad de dag na de wedstrijd. ‘Alsof hij vermoedt welk onheil hem te wachten staat’. Bij de eerste stap op de grasmat is het hek van de dam. […] Het fluitconcert zwelt aan tot orkaankracht, gaat door merg en been en moet te horen zijn geweest tot in de straten van Madrid. Figo schrikt en stopt zijn duimen in zijn oren. Sinaasappels, tomaten, eieren, flessen, munten, mobiele telefoons’, het daalt allemaal op Figo neer. Barcelona wint met 2-0. Real Madrid heeft geen schijn van kans. De woede van de Catalanen zou niet snel bekoelen. Bij een volgend bezoek aan Barcelona kreeg Figo zelfs een varkenskop naar zijn hoofd gesmeten. 

Geef een antwoord