Messi: Juf hij speelt niet over

Argentijnen, Uncategorized

Keihard werken? Bewust fouten verbeteren? De biografie ‘Messi’ van Guillem Balague maakt duidelijk dat het daar bij de Argentijn nu juist niet om draait. Eindeloos lummelen en voettennis spelen, dat deden ze wel, Messi en zijn broers Rodrigo en Matías. Messi liep met 9 maanden. Zijn vader herinnert zich hoe Lionel de bal tijdens een Rondo afpakte van Rodrigo, één van zijn andere zoons. ‘Messi wierp zich als een flits op de voeten van zijn broer en had de bal te pakken. We keken elkaar verbaasd aan. Niemand had hem dit geleerd. Het kwam van nature.’

De kleine Lionel Messi deed boodschappen met de bal aan zijn voet. En hij weigerde te gaan slapen zonder een bal aan het voeteinde van zijn bed. Als alle andere kinderen al naar binnen waren gegaan bleef hij hangen, met spelend met de bal bij het hek. Messi maakte dus zijn voetbaluren, vast meer dan de 10.000 uren die nodig zijn volgens de studies van Anders Ericsson. Maar in tegenstelling tot het recept dat  de Amerikaanse wetenschapper voorschrijft, trainde hij niet doelgericht. 

De bal afgeven, zoals veel jonge voetballertjes wordt voorgeschreven, dat heeft Messi ook nooit gedaan. Ook niet als de jongens op het schoolplein kwamen klagen: juffrouw hij wil de bal niet overspelen. Hij kwam zijn levenlang coaches tegen die zeiden dat dat moest, maar die gaven het gelukkig algauw op als ze zagen wat hij deed met de bal aan de voet. Wat dat betreft is hij in het goede land geboren. Volgens biograaf Balague hebben veel Argentijnen diep in hart toch een grenzeloze bewondering voor de pingelaar. 

Messi krijgt de kans om eindeloos te blijven dribbelen, precies zoals techniekgoeroe Wiel Coerver dat altijd zo graag zag.  Als jochie van vijf al mag Messi meedoen met de grote jongens van Grandoli, nadat zijn oma de coach lang genoeg aan zijn hoofd heeft gezeurd. Hij krijgt de bal, en begint aan de slaloms die we nog altijd van hem kennen.

Geef die bal af, schreeuwt jeugdcoach Salvador Aparicio. Maar Messi luistert niet, scoort twee keer en mag de rest van het seizoen blijven meedoen. Grandoli, de club waar Messi speelde van zijn vijfde tot zijn zevende, wordt kampioen. Adrian Coria stuurt hem één keer naar huis omdat hij de bal niet af wil geven tijdens een rondootje, maar hij vindt het toch zielig en laat hem toch maar terugkomen op het veld.

Op video’s van toen is de kleine Messi te zien. We herkennen de dribbelaar van nu. Jeugdcoach Adrián Coria zegt: “Alles wat hij doet op het veld, de manier waarop hij de bal raakt, zijn intelligentie de manier waarop hij met zijn hoofd naar beneden gaat, dat alles deed hij al toen hij dertig centimeter korter was en twintig kilo lichter.”  Toch zijn er natuurlijk ook grote verschillen. De weerstand van de verdedigers is onvergelijkbaar. Stap voor stap is de druk op Messi’s dribbels opgevoerd. Stap voor stap is de moeilijkheidsgraad opgeschroefd van de omgeving waarin hij opereert.

Na Maradona maakte Messi de meeste dribbels op een WK ooit (bron: Opta)

Geef een antwoord