Kevin de Bruyne: Babyface met recordrendement

Belgen, Bundesliga, EK-sterren, Jupiler Pro League België, Premier League

In zijn spectaculaire carrière tot nu toe kende Kevin de Bruyne eigenlijk maar een mislukking. Zijn halfjaar bij Chelsea aan het begin van het seizoen 2013-2014. JoséMourinho stelt hem in de competitie slechts drie keer op. Hij huurt hem uit aan Genk en Werder Bremen en laat hem dan vertrekken naar Wolfsburg. Een stap terug. De Bruyne had zelf liever naar Borussia Dortmund gewild, maar dat mocht niet van Mourinho. Volgens het Duitse dagblad Bilddeed de Portugese coach moeilijk uit frustratie. Hij mocht eerder Robert Lewandowski niet overnemen van Borussia. 

Mourinho noemde De Bruyne steevast The Kid. Waarom de Belg bij hem had afgedaan bleef lang ongewis. ‘I didn’t like the match he played against Swindon and I din’t like the way he trained’ zei Mourinho op een persconferentie na een Champions League-wedstrijd. ‘Mourinho heeft me dat zelf nooit gezegd’, reageerde De Bruyne op de affaire, later in een interview met Het Laatste Nieuws. ‘Hij heeft ook nooit gezegd: je traint niet goed. 

In de Bundesliga worden zijn kwaliteiten op hun waarde geschat. Hij scoort er achttien keer, soms met zijn kenmerkende schoten vanaf lange afstand. En belangrijker: hij brengt zijn medespelers steeds weer in scoringspositie. Daar is hij mee verdergegaan, nadat Guardiola hem terughaalde naar de Permier League. Ondanks het kampioenschap van Liverpool kozen medespelers Kevin de Buyne het afgelopen seizoen tot beste speler. De Belg verbrak De Bruyne met twintig assists het record van Thierry Henry uit het seizoen 2002-2003. Daarbovenop maakte hij dertien doelpunten.

Het blijft een raadsel hoe The Special Oneer zo naast heeft kunnen zitten. Patrick de Koster, zijn zaakwaarnemer ging in 2014 verhaal halen in Londen. ‘Mourinho vertelde mij dat hij Kevin een goeie speler vond, maar dat de concurrentie enorm was. Bovendien, zo zei Mourinho kon hij met statistieken aantonen dat Kevin de mindere was van zijn concurrenten. Dat ging toen over goals, assists en het rendement van Kevin in het volledige spelconcept – die analyse was bijzonder grondig, moet ik toegeven.’ Het is niet goed genoeg, maar toch wil Mourinho De Bruyne niet laten gaan. 

Waarging het mis? Het Laatse Nieuwshoudt het op een botsing van karakters. Mourinho houdt van sterke ego’s. Types als Drogba, Sneijder en Ibrahimović. ‘Wij spraken nooit met elkaar’, vertelt De Bruyne. Terwijl Mourinho er juist bekend om staat dat hij zich bemoeide met het priveleven van de grote spelers hierboven. Misschien waren de statistieken een excuus en bleef Kevin voor de Portugees te veel The Kid.

Geef een antwoord