Kaká: Jesus’ naam op je kicksen

Brazilianen, Speciaal voor Gallery

In 2007 beleefde de Braziliaan Kaká met AC Milan een van de hoogtepunten in zijn carrière. Met een assist op Filippo Inzaghi en een vrije trap die Andrea Pirlo verzilverde na een overtreding op de Braziliaan had Kaká een cruciale rol in de van Liverpool met 2-1 gewonnen Champions Leaugue-finale. AC Milan haalde zijn gram voor het verlies op Liverpool, drie jaar eerder toen de Italianen een 3-0 voorsprong weggaven en de finale daarna verloren in de strafschoppenserie.  

Opmerkelijk is de rol die Kaká voor zich opeiste, direct na afloop van de gewonnen finale. Terwijl de fans om hem heen zongen en schreeuwden, trok hij zijn Milan-shirt uit en toonde de spreuk op zijn witte T-shirt eronder ‘I belong to Jesus’. Enkele maanden later kroonde wereldvoetbalorganisatie Fifa Kaká tot beste speler van 2007, een keuze die bepaald werd door 45 duizend voetbalprofessionals van over de hele wereld. Bij de prijsuitreiking beleed Kaká opnieuw zijn geloof: ‘Deze prijs is bijzonder voor mij, maar de bijbel zegt dat God je meer kan geven dan waar je ooit om vraagt en dat is wat er in mijn leven is gebeurd’

De anekdotes zijn het begin van de biografie Toward the Goal, geschreven door Jeremy J. Jones. Dat boek vertelt het verhaal van het succes van Kaká en de reden dat hij zo intens gelovig is. Het Braziliaanse supertalent raakte op achttienjarige leeftijd verlamd toen hij in een ondiep zwembad dook, maar herstelde volledig. Die genezing heeft Kaká naar eigen zeggen aan God te danken. Hij doneert 10 procent van zijn inkomen aan de kerk, is tegen seks voor het huwelijk en beleed zelfs op zijn voetbalschoenen zijn vroomheid: ‘Jesus in the first place’, stond erop in zijn hoogtijdagen.

Kaká’s volledige herstel na een duik in een ondiep zwembad is aan God te danken

Zoals zoveel Braziliaanse topspelers verwierf Kaká zich een echte voetbalnaam. Ricardo Izecson dos Santos Leite, heet hij eigenlijk, of Ricardinho (‘kleine Richard’) maar die naam kon zijn kleine broertje niet uitspreken. Kakà was wat makkelijker. Hij werd in 2002 wereldkampioen met het Braziliaanse elftal.

Geef een antwoord