Jack Grealish: Wervelwind met afzakkousen

Engelsen, Premier League

Als Jack Grealish met zijn afgezakte sokken het veld betreedt breekt er doorgaans een storm los in het stadion. Op de tribunes, want de nieuwe aanwinst van Manchester City, is met afstand de populairste speler in het Engelse team. En op het veld; geen speler creëert meer gevaar op het veld dan de Engels man met Ierse roots. Grealish stond op het afgelopen EK met afstand bovenaan als speler die per wedstrijd de hoogste indirecte bijdrage leverde aan doelpunten van zijn team (Goal Creating Actions). Met wervelende dribbels bijvoorbeeld, maar ook door overtredingen van de tegenstander te forceren. 

GEVAAR IN DE ZESTIEN

In de Premier League was het in het afgelopen seizoen niet anders. Gemeten per wedstrijd lag zijn bijdrage aan doelpunten van Aston Villa in het afgelopen seizoen op 0,86, precies even veel als Kevin de Bruyne. In het seizoen 2020-21 drong Grealish met de bal aan de voet 80 keer het strafschopgebied binnen van de tegenstander, vaker dan collega onruststokers Raheem Sterling (62 keer) en Marcus Rashford (61 keer) de andere twee spelers in de rop-3.

BALLONKUITEN

Afgezakte sokken zijn een handelsmerk van Grealish. Sinds zijn zestiende heeft Grealish zijn sokken niet meer opgetrokken, uit bijgeloof, want dat is het moment dat zijn carrière een vlucht nam. En bovendien met die ballonkuiten van hem zitten sokken veel te strak. Daar krijg je kramp van, zegt hij zelf. Grealish beweert dat het spelen zonder scheenbeschermers verdedigers afschrikt om hem wild te tackelen, al lijkt het daar niet echt op. Geen speler werd in het afgelopen seizoen 2020-21 vaker neergehaald van Grealish. In totaal hadden verdedigers 109 overtredingen nodig om hem af te stoppen, met afstand meer dan de scores van tacklemagneten Wilfried Zaha (88) en Adama Traorë (86).

KIND VAN ASTON VILLA

Grealish groeide op in Solihull, in het zuidoosten van Birmingham, de thuisstad van Aston Villa waar hij op zijn zesde begon en meer dan twintig jaar heeft gespeeld. Buiten een kort uitstapje, naar League One-club Notts County (derde divisieniveau in Engeland) hij heeft hij altijd gespeeld bij de club waar hij al op zijn zestiende in het eerste debuteerde. Die clubtrouw zit in de familie. Zijn over-overgrootvader, Billy Garraty, won in 1905 met Aston Villa de FA Cup. 

Met zijn 26 jaar is Grealish een laatbloeier. In het Engelse nationale elftal maakte hij zijn debuut pas in september 2020. Talent genoeg, maar Graelish toewijding voor zijn vak stond nogal eens ter discussie. Paul Gascoigne is zijn grote voorbeeld. Net als de beroemde Fransman wil hij de toeschouwers gelukkig maken met zijn spel. Zelf vindt hij dat hij qua voetbal nog niet in de buurt komt van de beroemde Fransman, maar met zijn gedrag buiten het veld is hij toch aardig op weg. 

De Franse coach Rémi Garde zet hem in 2015 uit de selectie, omdat hij een discotheek bezocht, kort nadat Aston Villa met 4-0 is afgedroogd door Everton. In december 2020 raakt Grealish voor negen maanden zijn rijbewijs kwijt, omdat hij betrokken is bij diverse misdragingen en een ongeluk. Hij krijgt daarnaast een boete van 82 duizend pond. Een half jaar eerder knalde hij met zijn Range Rover tegen diverse auto’s aan. Een bewaker die hem weet te achterhalen getuigt later dat de Aston Villa-aanvaller naar drank rook en met dubbele tong sprak. Dat Graelish achter het stuur zat met badslippers, links en rechts verschillend van kleur, had volgens zijn advocaat misschien een slechte invloed op zijn rijgedrag. Camerabeelden van oktober 2020 laten zien hoe Grealish bumper klevend de weg vrij probeert te maken om door te kunnen racen naar het het traningscomplex van Aston Villa. Volgens zijn raadsman was Graelish laat voor de training en bang om daardoor als aanvoerder een slecht voorbeeld te zijn voor zijn teamgenoten. 

GEALIC FOOTBALL

Drie van de vier grootouders van Graelish komen uit Ierland. Hij speelde voor het Iers jeugdelftal en tot zijn veertiende zelfs Gaelic football, een combinatie van rugby en voetbal, waarbij 15 spelers in een voetbaldoel met een net kunnen scoren, maar ook tussen de rugbypalen erboven. ‘Landgenoot’ George Best is zijn grote voorbeeld.

Met een bedrag van 116,5 miljoen euro de duurste aankoop in de Premier League dit seizoen. Voor Messi was daarna geen geld meer over zei Pep Guardiola aan het begin van het nieuwe seizoen. Of die keuze goed uitpakt moet blijken. Het zin in elk geval niet de minsten die hem bewonderen. Na afloop van de met 2-0 verloren wedstijd tegen België vroeg Kevin de Bruyne aan Grealish of hij met hem zijn shirt wilde ruilen. 

Geef een antwoord