Gianluigi Buffon: De stress van de beste

Italianen, SerieA, Topspelers

Op zijn 43-ste is Gianluigi Buffon nog altijd ambitieus. Zijn transfer naar Parma, de vorig jaar gedegradeerde club waar hij dertig jaar geleden als keeper begin in de jeugdopleiding lijkt een stap terug, maar niets is minder waar. Hij hoopt Parma dit seizoen terug te brengen naar de Serie A en hij hoopt dat bondscoach Roberto Mancini hem oproept voor het Wereldkampioenschap, eind 2022 in Qatar. Ook al is Buffon dan 44 jaar oud. Ook al is zijn vervanger Donnarumma op het afgelopen EK gekozen tot beste speler van het toernooi. En zelfs al is het al meer dan drie jaar geleden dat hij voor het laatst voor Italiëspeelde. Bij Parma zal Buffon in elk geval weer aan spelen toekomen, voor Juventus mocht hij in het afgelopen seizoen alleen af en toe een bekerwedstrijdje keepen. 

Hij wilde helemaal geen keeper worden, de kleine Gianluigi. Aanvallen en scoren, dat wilde hij wel. Dat doelpunten maken gaf hem als jochie een veel beter gevoel dan ballen tegenhouden. Bij zijn eerste wedstrijd voor amateurclub Canaletto di La Spezia lukte dat ook, zo vertelt Buffon in zijn autobiografie Numero 1. De kleine Gianluigi scoorde uit een vrije trap in de eerste wedstrijd die hij speelde. Waarom zou je gaan keepen als je kunt scoren. 

Canaletto, waar Gianluigi drie jaar speelde, was een team dat met de kerk verbonden was, voor het spelen werd er gebeden. Heel af en toe viel Buffon in die tijd al in als keeper, maar hij bleef veldvoetballer.

THOMAS N’ KONO

Spelen en scoren dat wilde Buffon ook, totdat hij de Kameroenese keeper Thomas N’Kono aan het werk zag. Hij was een bluffer, hij was flamboyant. Hij gooide ballen veertig meter ver uit. In een stuk dat hij schreef voor Player’s Tribune haalt Buffon terug wat er door hem heen ging toen hij als jochie van twaalf voor de televisie zat tijdens het wereldkampioenschap van 1990 en keek naar de wedstrijd van Kameroen tegen Brazilië.

Buffon wist niet wat Kameroen was. De Kameroenese doelman Thomas N’ Kono draagt ondanks de hitte een trainingspak met lange mouwen en een lange broek. ‘De manier waarop hij beweegt, de manier waarop hij rechtop staat, zijn fantastische snor. Hij wint je hart op een manier die je niet kunt uitleggen.’

Als Argentiniëeen corner neemt stormt N’ Kono een groep spelers in en stompt de bal dertig meter omhoog. ‘Magisch’, schrijft Buffon. ‘Dit is het moment dat je weet wat je wilt met je leven. Je wil niet zomaar een doelman zijn. Je wilt zo’n doelman zijn. Wild, dapper en vrij. Daarom werd je een keeper. Niet om het geld of de roem, maar m de kunst en de stijl van deze man, Thomas N’Kono, vanweg zijn ziel. 

Toen zijn vader een jaartje later opperde dat hij het eens een jaartje als keeper moest proberen stemde Gianluigi daarmee in. Hij had eerder tegengesputterd, maar de inspiratie van de Kamaroenese spektakelkeeper trok hem over de streep. Buffon moest opnieuw van club wisselen, want Perticata, de club waar hij als middenvelder speelde, wilde ze hem niet in het doel hebben. ‘Bij Bonascola begon mijn echte carrière’, schrijft Buffon in zijn biografie. Binnen negen maanden was Buffon zo goed, dat drie clubs uit de Serie A hem wilden hebben. Buffon koos voor Parma, waar hij op zijn dertiende begon in de jeugdopleiding. 

WERELDKAMPIOEN

Gianluigi Buffon werd wereldkampioen in 2006 met Italië, maar heeft aan die dag toch geen al te mooie herinneringen. Hij was uitgeput, de spanning van het keepen vrat hem van binnen op. Soms stond hij met trillende benen onder de lat bij Juventus. 

In een stuk voor Player’s Tribune dat is gepubliceerd op 19 oktober 2019 schreef Buffon op 41 jarige leeftijd een brief aan zichzelf op zeventienjarige leeftijdf, waarin hij vertelt over de fouten die hij heeft gemaakt in zijn leven, de depressie waar hij in belandde en de manier waarop hij daar weer uitkwam.

De misschien wel beste keeper van Italië ooit werd als jochie gepest. Buffone betekent hansworst en is een Italiaans scheldwoord. Zelf was Buffon ook geen lieverdje. Zoals wel vaker voorkomt met gepeste kinderen werd hij zelf een pestkop. Het was zeker niet de enige smet op zijn carrière.

Buffon haalde zijn diploma door een vervalst exemplaar te kopen, hij is in verband gebracht met verschillende omkoopschandalen en hij had een enorm grote mond.

Op zijn zeventiende, de avond voordat hij zijn debuut maakt bij Parma gaat hij flink stappen om de stress te handelen. ‘Je zou in bed moeten liggen en warme melk moeten drinken’, spreekt de oudere Buffon de jongere toe. Maar in werkelijkheid ga je naar de discotheek, wordt je dronken, krijg je ruzie met de politie en pis je over de wielen van een politieauto.

Buffon heeft spijt van zijn daden. Eens betrd hij het veld met de kreet ‘ Dood aan de laffaards op zijn T-shirt. Het is een enorm foute kreet die verwijst naar het Italiaanse fascisme.

SUPERMAN

De depressie kwam bij Buffon binnen toen hij 26 was. Mensen gaven hem de bijnaam Superman, maar hij was zo depressief dat hij ‘s ochtends zijn bed niet uitkwam. Hij had het gevoel dat zijn beroep een robot van hem had gemaakt die alleen maar aan voetbal dacht, maar hij was zeker geen Superman, getuige zijn trillende benen.

Een schilderij van Marc Chagall dat hij zag in een museum in Turijn, ten tijde van zijn depressie, beschouwt hij als zijn redding. In het museum ziet hij het doek Promenade dat Chagall schilderde tussen 1917 en 1918. Het komt bij hem binnen als de bliksem.

Buffon schrijft: ‘Het is bijna een kinderachtig plaatje. Een man en een vrouw hebben een picnic in het park, maar alles op het schilderij is magisch. De vrouw vliegt weg in de lucht, als een engel en de man staat op de grond terwijl hij lachend haar hand vasthoudt. Het is als de droom van een kind.

Het schilderij ‘Promenade’ brengt Buffon terug naar de gevoelens van geluk en eenvoud die hij kende als kind

Het schilderij brengt Buffon terug naar de gevoelens van geluk en eenvoud die hij kende als kind. Het gevoel dat door hem heen ging toen hij zag hoe Thomas N’Kono de bal bij een corner bijna 30 meter wegstompte met zijn vuisten. Het tilde hem op uit het zware gevoel dat hij had in die tijd, zoals de vrouw werd opgetild op het schilderij van Chagall.

Buffon beseft zich dat er een wereld is buiten het voetballen en dat die wereld voor het oprapen ligt, als een makkelijke terugspeelbal en dat is uiteindelijk zijn redding.

OUDSTE OOIT

Met zijn carrière waar maar geen eind aan lijkt te komen heeft Buffon eindeloos veel records aaneen geregen, maar het is hem nog altijd niet genoeg. Vorig seizoen won hij de beker met Juventus de 25ste trofee die hij won met een Italiaanse club, een record dat hij nu deelt met Mancini. Als speler met de wedstrijden in de Serie A, was Buffon Maldini eerder al voorbijgestoken. Hij heeft er 658 op zijn naam staan, Maldini 648 en nummer 3 Francesco Totti 618.

Om oud-Lazio doelman Marco Ballotta voorbij te steken als oudste speler ooit in de Italiaanse competitie zal hij met Parma moeten promoveren. Ballota speelde met 44 jaar en 38 dagen nog in de Serie A, Buffon was 43 toen hij afscheid nam van het hoogste niveau in Italië, maar hij kan de komende twee jaar nog terugkeren. 

Geef een antwoord