Gerd Müller: Sloper van Oranje op WK ’74

Bundesliga, Duitsers

Gerd Müller maakte in 1974 voor Duitsland het winnende doelpunt in de WK-finale, waarmee hij het lot van Nederland bezegelde. Samen met zijn maatje Beckenbauer had hij op dat wereldkampioenschap besloten de opstelling te veranderen nadat West-Duitsland had verloren van Oost-Duitsland. Müller had het voetbalverstand, Beckenbauer de durf om tegen de trainer te zeggen dat het anders moest. 

Simon Kuper schrijft in Mannen van de Bal: ‘Vervolgens gaf Beckenbauer de nieuwe opstelling door aan de coach, Helmut Schön, omdat het Schöns taak was om het wedstrijdformulier in te vullen.’ Daarop stonden twee nieuwe spelers: de ene, Bernd Hölzbein versierde in de finale van 1974 een strafschop voor Duitsland. De andere, Rainer Bonhof gaf de pass waaruit Müller voor Duitsland het winnende doelpunt maakte. 

KONT ERIN

Het was het laatste doelpunt van Müllerin zijn interlandcarrière. En het was een typische Müller goal. Wat dat precies is, legt collega WK-topscorer Thomas Müller uit in het voorwoord van zijn biografie: Gerd Müller Der Bomber der Nation: ‘Op de eerste meters van Gerd extreem snel. Hij was explosief. Karakteristiek was zijn houding met een tegenstander in de rug, waarbij hij de bal aannam en afschermde. Als ik zelf mijn kont erin duw, heeft dat niet het effect dat Gerd bereikte.’ 

Nederland had gewaarschuwd moeten zijn. Voor de bal in het doel frommelen zoals Müller dat deed in de WK-finale van ’74 bestaat in Duitsland een apart werkwoord

Nederland had gewaarschuwd moeten zijn. Voor het de bal in de goal frommelen zoals Müller dat deed bestaat in Duitsland een apart werkwoord: müllern.Het superieur geachte Nederlands elftal beschouwde de Duitsers misschien als koekenbakkers, maar Gerd Müller liep al even mee. In 1970 speelde hij ook al een WK en werd hij met tien doelpunten zelfs topscorer van het toernooi. In het toernooi dat Braziliëwon verliest Duitsland in de halve finale na verlenging van Italië. In 1972 werd hij met Duitsland Europees Kampioen en was hij topscorer van het toernooi. 

GEWICHTHEFFER

Gerd Müller overleed nog maar kort geleden, op 15 augustus 2021. Niemand maakte in zijn carrière meer doelpunten in de Bundesliga dan Gerd Müller: 365 doelpunten. Ook zijn seizoensrecord van 40 leek lang onaantastbaar, totdat Robert Lewandowski ten tonele verscheen. De Pool scoorde in de Duitse competitie 41 keer in het afgelopen seizoen 2020-21. 

In zijn laatste seizoen voor TSV 1861 Nördlingen 1964, de club uit zijn geboorteplaats maakt Gerd Müller 180 van de 202 doelpunten van elftal. Het is genoeg om naar het eerste elftal te verhuizen den de aandacht trekken van Bayen München. In 1964 maakt hij de overstap, maar de ontvangst bij Bayern is niet warm. Trainer Zlatko Čajkovski vindt hem maar een spierbundel met een lichaam dat eigenlijk niet geschikt is om te voetballen. ‘Wat moet ik met een gewichtheffer’, vraagt hij. In het jaar dat Bayern Müller vastlegt speelt de club nog niet eens op het hoogste niveau. 

Met Müller promoveert Bayern in 1965 naar de Bundesliga en wordt de club vier keer kampioen van Duitsland. ‘Alles wat wij betekenen hebben we te danken aan Gerd Müller’, zei Franz Beckenbauer ooit. ‘Zonder hem voetbalden we nog altijd in ons oude versleten stadion aan de Säbener Strasse.’ 

Geef een antwoord