George Best: Braaf jochie ontspoort

Heeft eerder gespeeld in, Noord-Ieren, Premier League, Premier League

Nadat George Best met Manchester United in 1968 Europees kampioen was geworden in de met 4-1 gewonnen finale tegen Benfica stapte hij teleurgesteld van het veld. Best heeft gescoord, maar is niet tevreden omdat hij het publiek niet heeft vermaakt met mooie acties, zoals hij die ‘s nachts in zijn bed, de avond tevoren bedacht. Hij wordt dronken om de teleurstelling te verwerken. 

Improvisatie en de show stelen, waren voor George Best de basisprincipes van het voetbal, schrijft Duncan Hamilton in ‘Immortal, The Approved Biography of George Best’. Best probeerde tijdens wedstrijden altijd wat hij noemde ‘party pieces’ op te voeren: feeststukjes. Geen voetballer voor of na hem heeft ooit dat soort staaltjes laten zien: ‘Met twee handen gebaarde hij dat de tegenstander naar hem toe moest komen’ vertelt Hamilton, ‘alsof hij een mateador was die de stier uitdaagde om aan te vallen en dan een atletische pirouette te maken, om hem heen.’ Soms trok Best een schoen uit, nam die in zijn hand, en gaf hij een pass met zijn sok. ‘Een staaltje gekkigheid, bedoeld om de tegenstander psychologisch te kraken.’ 

VERVELING

Uit verveling trok hij tijdens de wedstrijd eens zijn shirt uit en draaide het als een lasso boven zijn hoofd. Of hij nam de bal mee naar de zijlijn en ging erop staan, wachtend totdat hij getackled zou worden. Op het moment dat drie verdedigers op hem afstormen tikt hij de bal via hun benen weg en onstnapt hij over hen heen. Met de bal nog altijd onder controle draait hij zich om en buigt hij naar zijn vrienden op de tribune. De ontsnappingsartiest had weer toegeslagen. ‘Als voetbal een kunstvorm is, dan was ik een kunstenaar’, zei Best over zichzelf. 

DE DRIE GRAPPIGSTE MEMES OVER GEORGE BEST

VRIJGEVOCHTEN

Bests vrijgevochten natuur, trok de aandacht binnen en buiten het veld. Hij was en kunstenaar, maar ook een ruziezoeker, alcoholist en vrouwenverslinder. Een andere biografie over hem, ‘The Good the Bad and the Bubbly’, begint met een gevecht in de Londense discotheek Tramp. Best vertelt dat dat zijn dronken tegenstander bij dat gevecht direct knock-out gaat. 

Het sterrendom en de alcohol zijn Best te veel geworden. Zijn eigen one-liners vatten die tragedie het best samen: ‘Ik had een huis aan het meer, maar om naar het strand te gaan, moest ik voorbij een bar.Ik heb het strand nooit gezien.’ Of: ‘Ik heb 90 procent van mijn geld uigegeven aan drank en vrouwen. De rest heb ik verspild.’ En: ”Als ik had moeten kiezen tussen een bal in de kruising schieten en Miss World versieren, dan had ik dat lastig gevonden. Gelukkig is het me allbei gelukt.’ En nog ééntje dan: ‘In 1969 ben ik gestopt met vrouwen en drank. Het waren de zwaarste 20 minuten van mijn leven.’ 

HEIMWEE

George Best vergeleek zichzelf het liefst niet met andere voetballers, maar met Zorro, de filmfiguur die in een flits kon verdwijnen. Als Engelsen de beste voetballer allertijden mogen kiezen, dan staat hij steevast bovenaan. Meer dan driehonderdduizend mensen brachten hem zijn laatste eer, tijdens zijn uitvaart in Belfast. Met zijn lange haren, een trend gezet door de Beatles, stond hij bekend als de vijfde Beatle. 

Dit popicoon en sekssymbool was vroeger een heel gewoon ventje dat gek was op voetbal. Hij werd in 1946 geboren in Belfast. Zijn voetbalschoenen gingen steeds stuk, omdat hij zoveel speelde vertelt Hamilton in de biografie. Hij sliep met de bal in een kamer, volgehangen met posters uit voetbaltijdschriften. 

Toen George Best als jochie van vijftien voor het eerst naar Manchester United ging voor een voetbalstage, hield hij het door de heimwee maar een dag uit. Hij vond zichzelf te slapjes en te dun, maar ging toch op kamers in Manchester. Best is braaf in die tijd. Duncan Hamilton vertelt dat de Ierse ster moet blozen als zijn hospita zegt: ‘Hij is een fantastische vent. Ik heb geen enkel probleem met hem. Hij rookt niet, drinkt niet en eet alles wat ik hem voorzet.’

LEVER

In 1960, het seizoen dat Best de Europacup wint, wordt hij gekozen tot Europees topscorer en wint hij de Ballon d’ Or. Daarrna zal hij als voetballer nooit meer iets winnen. Met affaire en donkenschap zeult hij zich van de ene boete naar de andere schorsing. In 1974 verlaat hij Manchester United om nog een aantal jaren te spelen in Schotland en Hongkong. Nadat hij stopt met professioneel voetbal, in 1982 blijft hij drinken. 

In maart 2000 stellen artsen vast dat zijn lever ernstig beschadigd is. Hij krijgt een levertransplantatie, maar die is door de afweerreactie van zijn lichaam niet succesvol. Best blijft drinken en sterft op 25 november 2005 aan een longinfectie en de uitval van tal meerdere organen. 

‘Met twee handen gebaarde hij dat de tegenstander naar hem toe moest komen’

MILD

Matt Busby, de legendarische manager van Manchester United, vertelde later dat hij wel degeljik heeft geprobeerd Best van de alchol af te krijgen. Met de harde hand, door tegen hem te schreeuwen, maar ook door een arm om hem heen te slaan. Achteraf verweet Busby zich dat hij te mild was geweest tegen de Ierse ster en misschien professionele hulp had moeten inroepen. In 1958 kwamen 23 mensen, waaronder 8 spelers van Manchester United bij een vliegtuigongeluk. ‘Ik was de andere spelers kwijtgeraakt’, zei Busby. ‘Misschien was ik daardoor milder voor de spelers die later kwamen.’ 

Geef een antwoord