Gareth Bale: Fel bekritiseerd doelpuntenmaker

Premier League, Welshmen

De man die in 2013 voor her recordbedrag van 101 miljoen euro verhuisde van Tottenham Hotspurs naar Real Madrid, zat in zijn nadagen bij de Spaanse club vaak wat te dollen op de bank. Als Zidane hem weer eens op de tribune laat plaatsnemen, zoals in een wedstrijd tegen Grenada in de zomer van 2020, maakt hij hoog vanuit het stadion van zijn handen een verrekijkertje. Het is alsof hij wil demonstreren hoe ver de afstand is geworden tussen hemzelf en het eerste elftal. Kort ervoor, toen Zidane hem tegen Alaves ook al op de bank had gezet, zorgde hij eveneens voor opwinding onder fans van Real Madrid, omdat hij een zwart mondmasker voor zijn ogen had geschoven en in slaap leek te zijn gevallen. 

Omhaal

Van binnen moet Bale diep getergd zijn geweest, en verheugd dat hij in 2020 eindelijk weer terug mocht naar zijn oude club Tottenham. Hij won met Real Madrid vier keer de Champions League. En hij scoorde tijdens die finales op doorslaggevende momenten. In 2018 bijvoorbeeld, met een fenomenale omhaal in de kruising tegen Liverpool, gevolgd door een blije buikschuiver waarna Kroos, Marcello en alle anderen een feestvierende stapel van goudhaantjes vormen bij de cornervlag. Later in de finale scoort hij nog een keer, al is het nu met een gelukje doordat Liverpool-keeper Loris Karius op een bizarre manier langs de bal heen stompt en de bal achter zich in het doel ziet verdwijnen.

Op de lijst van topscorers in finales van de Champions League moet Bale alleen Cristiano Ronaldo voor laten gaan. Behalve in de finale tegen Liverpool scoorde Bale ook al in 2014, nadat Sergio Ramos op de valreep een verlenging uit het vuur had gesleept tegen Atletico Madrid. Bale maakt met een kopbal het eerste doelpunt in de verlenging, na een flitsende solo van Di Maria vanaf de linkerflank. Daarna legt Real Madrid Atl├ętico met nog twee doelpunten over de knie.

Zeven jaar speelde Bale voor Real Madrid, maar de harten van de fans wist hij niet te veroveren. Zijn relatie met Cristiano Ronaldo – met een transfersom van 94 miljoen euro iets goedkoper dan Bale – was ingewikkeld, zo bleek alleen al uit de lichaamstaal van de Portugee op het veld. Cristiano keerde zich eens vol onbegrip naar de bank nadat Bale een vrije trap mistte die hij zelf had willen nemen. Coach Zidane was aanvankelijk enthousiast over Bale maar raakte meer en meer teleurgesteld in de Welshman. Het vertrek van Zidane, in 2018 zou zelfs te maken hebben gehad met het feit dat hij Bale niet mocht verkopen, omdat Ronaldo ook al was verkocht. Bij zijn terugkomst stelde Zidane als voorwaarde dat Bale zou vertrekken, maar zijn transfer naar een Chinese club liep uiteindelijk spaak.

Blessures

Bale maakte het zichzelf ook niet makkelijk. Hij raakte meer dan twintig keer geblesseerd, een keer in een interland tegen Andorra, een totaal onbelangrijke wedstrijd omdat Wales zich toen al had gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap. Bale maakte naar verluidt geen vrienden bij Real Madrid, niet onder de fans en evenmin in de kleedkamer. Hij leerde in zeven jaar nauwelijks publiekelijk Spaans spreken, al beweerde teamgenoot Luca Modric dat hij het wel kon, maar te verlegen was om het te doen. Bale speelde liever golf dan dat hij uitstapjes maakte met zijn teamgenoten en in de Spaanse media is hem verweten dat hij ook daardoor blessures opliep. De kwalificatie van Wales voor het Europees kampioenschap vierde hij met een vlag waarop stond: Wales – Golf – Real Madrid. In die volgorde. Het was een gewaagde knipoog naar kritiek in de Spaanse pers dat Bale als prof de verkeerde prioriteiten stelde en het leidde tot woedende commentaren.

Gareth Bale en zijn teamgenoten vierden de kwalificatie van Wales voor het Europees kampioenschap met een vlag waarop staat: Wales – Golf – Real Madrid.

Bale’s grote dagen bij Tottenham Hotspur, tussen 2007 en 2013, stammen uit de tijd dat de club zelf eigenlijk nog een klein duimpjee was. Het is 2010 en de club uit Londen heeft al 48 jaar lang niet meer meegedaan met de Europa Cup, met Gareth Bale lukt dat voor het eerst sinds lange tijd. In een van de meest memorabele momenten in het Europees avontuur van Tottenham is als Bale het op zijn heupen krijgt tegen Inter Milan. De Londenaren komen met 4-0 achter maar daarna scoort de Welshman een hattrick. ‘A taxi for Maicon’ zingen de Spurs fans’, want dat leek de enige manier waarop de supersnelle Braziliaanse rechtsback Gareth nog zou kunnen bijhouden. Zoveel liefde en humor heeft Gareth Bale in Spanje nooit los kunnen maken.

Geef een antwoord