Erling Haaland: Imposante ruziekzoeker net als papa

Bundesliga, Noren

Manchild was de bijnaam van de Noorse spits Erling Haaland, omdat hij als jonkie maar bleef scoren bij elke club waar hij binnenkwam. En omdat hij er altijd zo stoer, serieus en soms woest bij keek. Zo doet Erling Haaland nog altijd. ‘Ik ben niet in gevaar. Ik ben het gevaar’, Tweete hij middenin de coronacrisis. Nadat hij voor Noorwegen negen keer gescoord heeft in een met 12-0 gewonnen interland tegen Honduras, spreekt hij in de media zijn teleurstelling uit: hij had graag de tien willen halen.
Erling Haaland is streberig, kijkt vaak boos en zoekt graag de confrontatie. Die karaktertrekken heeft hij misschien van zijn vader, Alf Inge Håland, 34-voudig Noors international en speler voor Leeds en Manchester City in de Premier League. De beroemdste ruzie van papa Haaland was met Roy Keane, de Ierse verdediger waar heel wat aanvallers in de Engelse competitie bang voor waren. De ruzie begint in 1997 in een wedstrijd vsn Leeds tegen Manchester United, waarin Alf Inge Haland zich over Keae heenbuigt dat hij zich niet moet aanstellen. Niet terecht, want de Ier heeft in werkelijkheid zijn kruisband gescheurd. Vele ruzies en ergernissen later neemt Keane wraak op Haaland met een woeste lafhartige aanslag op de knie van Alf Inge Håland. Hij torpedeert met gestrekt been de knie van Håland senior en die keert met zijn familie terugkeert naar Noorwegen. In zijn bografie uit 2002 verklaart Roy Keane wat hij dacht tijdens de wraakactie: ‘Ik had lang genoeg gewacht. De bal was er (denk ik). Hier kan je hem krijgen eikel. En buig nooit mee over me geen terwijl je doet alsof ik me aanstel.’

Filmpje van de woeste overtredingen Roy Keane op de vader van Erling Haaland

De kop van het gruwelijke Youtube-filmpje, ‘Roy Keane Ends Haaland’s Career In Manchester Derby’, klopt waarschijnlijk niet. Alf Inge Haland speelde de wedstrijd uit en onderging niet veel later een operatie aan zijn linkerknie, niet de knie die bij de aanslag was geraakt. Dat Alf Inge Haaland Keane woest had gemaakt is duidelijk.

LOTUSHOUDING


De meest opvallende ruzie van de jonge Haaland, als spits van Borussia Dortmund was met spelers van Paris St-Germain in het Champion League-seizoen 2019-2020. Haaland scoort twee keer in de door Borussia met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Paris St-Germain op 18 februari 2020 en viert daarna feest met zijn kenmerkende lotushouding. Een tikkie provocerend, al is dat volgens Haaland niet zo bedoeld. ‘Ik houd enorm van mediteren’, zei hij toen Esporte Interativo hem vroeg naar een verklaring voor zijn doelpuntenfeestjes. ‘Ik wordt er rustig van en het brengt me ontspanning. Daarom vier ik na een doelpunt soms op die manier feest.’
Na afloop van de wedstrijd verschijnt er ook nog een boze foto van Haaland met een tekening van de Eiffeltoren en daaronder de text: ‘Parijs, mijn stad, niet die van jullie’. Die foto heeft hij vast zelf niet gestuurd, maar de rivaliteit tussen beide clubs wordt door de provocatie lekker opgestookt.
Twee dagen na de wedstrijd verschijnen op Twitter vrolijke foto’s van Paris-spelers die in hun blote bast en een tikkie dronken staan te dansen op het gezamenlijke verjaardagsfeestje van Di Maria, Mauro Icardi en Cavani in het Pavillon Dauphine in het zestiende arrondissement van Parijs. De spelers een foto van Haaland op een boxbal die er naar verluidt flink van langs krijgt.
PSG-trainer Thomas Tuchel is er niet bij, maar laat wel weten dat hij vindt dat dit soort voorbereidingen spelers afleidt van de wedstrijdvoorbereidingen.
Bij de uitwedstrijd van Borussia in Parijs viert Neymar zijn eerste doelpunt door aan de rand van het veld de lotushouding aan te nemen in de richting van de supporters. Nadat PSG de wedstrijd gewonnen heeft doen de Parijse spelers de pose van Haaland met zijn allen spottend na. Edison Cavani doet er niet aan mee. Toppers als Neymar en Mbappé doen vrolijk mee. Haaland heeft de Fransen hoog gezeten, want tijdens het feestvieren in de kleedkamer gaan de spelers nog maar eens in lotushouding zitten. Mbappé doet er live verslag van op zijn Instagram-account.

SLAPEN MET DE BAL


Erling Haaland begon zijn carrière bij Bryne FK, de club van een Noorse dorp bij Stavanger, waar ook zijn vader vroeger speelde. Haaland begint direct met scoren en daar haat hij mee door, ook als zijn verbaasde trainers de moeilijkheidsgraad opschroeven door hem in steeds hogere elftallen te laten spelen. Al op vijftienjarige leeftijd wordt hij geslecteerd voor het eerste, maar aan spelen komt hij niet toe omdat Molde, de topclub van Noorwegen hem wegkaapt. Zijn trainer? Manchester United-legende Ole Gunnar Solskjaer. In de zomer van 2018 azen de grote clubs op hem, maar Haaland wil zeker weten dat hij veel zal spelen en kiest voor Salzburg.
Haaland wil beter worden dan zijn vader. Alle ballen die hij naar huis mee mag nemen, omdat hij weer een hattrick heeft gescoord, hebben een plek gekregen op zijn slaapkamer. ‘Ik kijk er elke dag naar’, bekende Haaland in de Noorse krant Dagbladet.
De provocaties van Haaland zullen hem vast nog wel eens vaker in de problemen brengen, maar toch doen zijn begeleiders hun best om het carrièrepad van Haaland zo glad mogelijk te laten verlopen. Het rondje op de a van de oude Alf Inge Håland is ingewisseld voor een dubbele aa, omdat zijn vader en spelersmakelaar Mino Raiola denken dat die naam voor de internationale media beter bruikbaar is.

Geef een antwoord