Didier Drogba: Harde aanvaller met boekhouddiploma

Ivorianen, Premier League, Süper Lig Turkije

Nadat Didier Drogba als jochie van vijf naar het vliegveld is gebracht van Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, zit hij zes uur lang te huilen in het vliegtuig naar Bordeaux. Didier gaat bij zijn oom in Duinkerken wonen. Voor de zekerheid hebben zijn ouders een label rond zijn nek gedaan: ‘Didier Drogba moet Michel Goba ontmoeten’. Die Goba is Drogba’s oom, een matig geslaagde speler in het Franse profvoetbal.

Als oom Goba verhuist van Brest naar Angoulême, een club 120 kilometer ten noordoosten van Bordeau, gaat kleine Didier mee. Voor Afrikaanse ouders is het heel gewoon, schrijft hij in zijn biografie Commitment, om je kind naar Europa te sturen, omdat het daar een betere toekomst heeft. Toch zit er veel pijn en heimwee en verdriet in het relaas van de Afrikaanse stervoetballer. Pas als hij vijftien is mag hij weer bij zijn ouders gaan wonen in Parijs. 

Eenmaal gesetteld in de Franse hoofdstad worden aanbiedingen van profclubs als Paris St. Germain en de grote voetbalinternaten geweigerd. Papa en mama Drogba vinden school belangrijker dan voetbal. Als hij een jaar blijft zitten krijgt hij straf van zijn vader: ‘Hij was het niet eens met mijn ambitie om voetballer te worden en zag dat het afleidde van mijn schoolwerk’, aldus Drogba in zijn biografie. ‘Uit respect voor mijn vader speelde ik letterlijk een jaar geen voetbal. Ik snap dat het moeilijk te geloven is, maar het kwam nooit in me op hem niet te gehoorzamen.’ 

Pas als Drogba een boekhouddiploma heeft gehaald kan hij voluit gaan voetballen. Hij is dan al 21 en moet langzaam opklimmen naar de top, via kleine clubjes in de lagere divisies van het Franse voetbal. Hij is een laatbloeier, maar na een succesvol seizoen bij Guingamp – met nog geen zevenduizend inwoners een van de kleinste stadjes in Frankrijk met een profclub – gaat het ineens snel. Hij maakt een transfer naar Marseille en stapt een jaar later al over naar Chelsea.

Zelfs op dat moment lijkt het er nog niet op, dat hij volledig de regie heeft over zijn eigen leven. In een eerdere biografie: C’était pas gagné bekende Didier Drogba dat hij het afschuwelijk vond om voor Chelsea te gaan spelen. In Londen is het nat en vroeg donker en hij heeft het gevoel dat de andere spelers hem als Afrikaan niet accepteren. 

José Mourinho lijkt de enige die hem begrijpt. In het voorspellen van het wedstrijdverloop dicht Dorgba hem paranomale gaven toe. José inspireert hem door tijdens wedstrijden op het juiste moment precies het goede te roepen en als ze de Engelse beker winnen na een dramatische ontknoping, valt het duo elkaar huilend in de armen.

‘Uit respect voor mijn vader speelde ik letterlijk een jaar geen voetbal’

Drogba speelt van 2004 tot 2012 bij Chelsea en is er uiterst succesvol. Al direct in zijn eerste seizoen wint de club de Premier League, voor het eerst in vijftig jaar. Het voorgaande kampioenschap dateerde van seizoen 1954/55. Ook in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009 wordt Drogba met Chelsea landskampioen. Na een intermezzo in China en Turkije keert Drogba in het seizoen 2014/15 op 37-jarige leeftijd terug naar Chelsea. De reden? José Mourinho is er weer trainer. Pardoes wordt Chelsea opnieuw kampioen. 

De successen die Drogba met Chelsea behaalde in de Champions League, en dan vooral de finales, zijn een verhaal apart. In 2008 ontmoeten Chelsea en Manchester United elkaar, twee ploegen die dan al zeven jaar lang de landstitels onder elkaar verdelen. De finale wordt gespeeld in Moskou, de thuishaven van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitch. 

Ronaldo opent in de 26ste minuut de score met een nauwkeurige en harde kopbal op een voorzet van Wes Browne. Lampard maakt in de 45steminuut gelijk, vlak voor rust. Didier raakt met een schot uit stand in de tweede helft nog de buitenkant van de paal, maar het blijft 1-1. Daarna voltrekt zich het ware drama, vanuit de optiek van Drogba.

Vijf minuten voor het einde van de tweede helft van de verlenging ontstaat een opstootje rond Manchester-speler Tevez, die de bal na een behandeling van spelers wegens kramp over de zijlijn speelde en niet naar Chelsea-keeper Peter Chech, zoals het hoort. Tevez wenkt zijn medespelers daarna om druk te zetten, tot woede van de Chelsea-spelers. In een opstootje waarbij zo ongeveer alle spelers betrokken zijn schiet de Servische verdediger Nemanja Vidić Vidic zijn teamgenoot te hulp. In het geharrewar dat ontstaat geeft Drogba Vidić met een los handje een tik op zijn wang, nadat de Servische verdediger zijn arm heeft weggeduwd. Hij krijgt een rode kaart.

Onder hevige slagregens voltrekt zich daarna een dramatische ontknoping. Manchester United komt achter in de strafschoppenserie door een misser van Ronaldo, maar Chelsea-verdediger John Terry glijdt uit op het moment dat hij het winnende doelpunt kan maken. De bal raakt de buitenkant van de paal, terwijl Van der Sar in de verkeerde hoek ligt. De strafschop die Terry mistte, zou Drogba genomen hebben, als hij niet het veld was uitgestuurd. Uiteindelijk stopt Van der Sar de strafschop van Nicolas Anelka en daarmee haalt Alex Ferguson zijn tweede Champions League-titel binnen voor Manchester United.

In voetbalmagazine FourFourTwo noemde Vidić Drogba in 2016 niet de beste, maar wel de fysiek hardste aanvaller waar hij ooit tegen speelde. Een paar weken voor het incident in de finale had Drogba met een hooggeheven knie de tanden door zijn lippen geslagen. ‘Ik weet niet of Drogba me in mijn gezicht wilde raken, of dat ik mijn hoofd te snel naar beneden deed en daarvoor moest boeten’, zei hij kort voor de finale in The Mirror

Drogba heeft geen spijt van zijn actie tegen Vidić ‘Ik heb de beelden teruggezien en ik denk dat ik er niet afgestuurd had moeten worden’ , schrijft hij in zijn biografie. ‘Ik gaf Vidić een tikje, maar heb hem niet hard geslagen. Nu wenste ik dat ik dat wel had gedaan.’ 

In 2012 neemt Drogba revanche voor zijn verlies in de finale van de Champions League, tegen Bayern München. Toch scheelt het niet veel of de Ivoriaan is opnieuw het zwarte schaap. Bayern is beter: het schiet 43 keer op doel en Thomas Müller opent in de 83ste minuut de score met een naar de grond gekopte stuiterbal. Drogba maakt in de 88steminuut gelijk. Hij kopt de bal strak in de kruising uit een hoekschop van Juan Mata. Een zet in zijn rug van Bayern-verdediger Jerome Boateng brengt hem onvoldoende uit balans om de kopbal te missen. Drogba viert zijn doelpunt met een knieschuiver over het gras, onderwijl een kruisje slaand en handkusjes sturend naar de hemel. 

In de verlenging gaat hij opnieuw in de fout door Franck Ribéry in de eigen zestienmeter vanachter onhandig onderuit te schoffelen. Gelukkig voor Drogba mist Arjen Robben daarna de strafschop voor Bayern München. Petr Cech weet zijn inzet te stoppen. 

Wederom eindigt een Chelsea Champions League-finale in een dramstische strafschoppenserie. Bayern-keeper Manuel Neuer scoort, maar Bastian Schweinsteiger schiet tegen de paal. Drogba verzilvert de winnende strafschop. Hij valt Cech in de armen, loopt naar de cornervlag en concludeert: ‘God bestaat echt’.

Geef een antwoord