Dejan Kulusevski: Opvolger en troetelkind van Zlatan

SerieA, Speciaal voor Gallery, Zweden

Zlatan Ibrahimovic is er wegens een knieblessure niet bij op het Europese Kampioenschap deze zomer, maar zijn mogelijke opvolger is misschien al opgestaan. Dejan Kulusevski is nog maar 20 en speelt ook in de Serie A, bij Juventus. Qua gezicht oogt hij nog te zeer als een broekie om ook maar enigszins bij Ibra in de buurt te komen, maar wat betreft schouderbreedte is hij al aardig op weg. 

Zlatan zal in het Zweedse elftal niet met hem samenspelen, maar Kulusevski kan rekenen op zijn steun vanaf de zijlijn. ‘Dit bewijst maar eens dat incompetente types het Zweedse voetbal verstikken’, zei Ibrahimovic toen de Zweedse bondscoach Janne Andersson had besloten Dejan Kulusevski niet van het begin af aan werd opgesteld in een interland, vorig jaar tegen Frankrijk. 

Juventus kocht Dejan Kulusevski aan het begin van het kampioensseizoen 2019/20 voor 35 miljoen euro, exclusief bonussen. In het vorige kampioensseizoen van de club uit Turijn, waren de prestaties van Kulusevski spectaculair. Geen speler bracht meer ballen in het vijandig strafschopgebied dan hij. 

Bovendien behoorde hij tot de drie spelers in de Serie A, die hun medespelers het vaakst in in goede scoringsposities brachten. Op het eerste oog zijn de statistieken van Kulusevski dit seizoen een tandje minder, maar daarbij moet worden aangetekend, dat hij in het seizoen 2020/21 geen onderdeel was van een kampioensteam en bovendien minder speelminuten maakte. Gemeten per wedstrijd waren er in het afgelopen seizoen maar drie spelers die hun teamgenoten in betere scoringsposities brachten (xA = expected goals assisted).

Ronaldo en Kulusevski kunnen het goed vinden’, zei Juventus-coach Pirlo over hem. Vast staat in elk geval dat Kulusevski zich aan kan passen. Hij speelt meestal vanaf rechts, maar kan ook centraal spelen als tweede aanvaller. Een koele afmaker van de goal is hij jammergenoeg nog niet. Zijn vier doelpunten steken schril af tegen de 29 van ploegenoot Cristiano. 

Ondanks de steun van Zlatan is het nog maar de vraag of Kulusevski vanaf dag 1 in de basis zal staan. Na het vertrek van Ibra heeft Zweden het internationaal bepaald niet beroerd gedaan. Ze plaatsen zich voor het wereldkampioenschap van 2018, onder andere ten koste van Nederland en ze haalden in Rusland zelfs de kwartfinale dat toernooi. Het basiselftal van Zweden is sindsdien nauwelijks veranderd en het zal voor bondscoach Janne Andersson lastig zijn om de routiniers bij de eerste pot tegen Spanje meteen aan de kant te zetten. 

Geef een antwoord