Davy Klaassen: Het best thuis bij Ajax

Bundesliga, Eredivisie, Nederlanders, Premier League

Coach Ole Gunnar Solskjaer laat Donny van de Beek verpieteren op de bank bji Manchester United, maar het kan altijd erger.. Daarover kan collega international Davy Klaassen hem alles vertellen. Aan het begin van het seizoen 2017-18 liet Ronald Koeman Klaassen voor 27 miljoen euro naar Everton komen, een paar maanden daarvoor had hij met Ajax de finale gehaald van de Uefa League, en verloren van Manchester United. 

Onder Koeman kwam Klaassen al niet veel aan spelen toe. Hij mocht een paar keer invallen totdat de Nederlandse coach in oktober werd ontslagen. Volgens Koeman slaagde Klaassen er niet in zichzelf snel genoeg aan te passen. Zelf vermoedt Klaassen dat hij meer moeite had dan gehoopt met de Engelse stijl van lange ballen. ‘De ballen gingen allemaal over me heen’, zei hij in januari 2019 in het Parool. ‘Bij Ajax was ik heel mijn leven gewend opbouwend te voetballen. Ronald Koeman wilde dat wel maar het sloeg niet aan. 

TRIBUNE

Onder Koemans opvolger David Unsworth en daarna Sam Allerdyce werd het erger, veel erger. Meestal zat hij er niet eens op de bank, maar op de tribune. Pas een half jaar na zijn start als coach laat Allerdyce Klaassen voor het eerst spelen. Op 10 maart in de wedstrijd tegen Brighton mag Klaassen invallen, in de 85ste minuut. Klaassen heeft dan al ergere vernederingen moeten doorstaan. Een paar dagen ervoor heeft hij meegespeeld met het jeugdteam van Everton Onder 23. Het zijn Klaassens eerste speelminuten in een half jaar. 

BOT

Sam Allardyce vond Klaassen fysiek niet sterk genoeg. Hij was uitgesproken bot tegen hem. ‘Ik wil toch winnen, dan stel ik Klaassen niet op’, zei hij op een persconferentie. Klaassen: ‘Soms kwam het voor dat ik niet nodig was voor een elf tegen elf. Dan zei Allardyce: je mag ook wel naar huis gaan. Natuurlijk deed dat pijn. Maar ik ging nooit dat was mijn eer te na.’ 

BIZAR

Klaassen vertelt in voetbalblad Elf: ‘Bij een van de eerste trainingen van Allardyce deed ik de warming-up mee met de gehele groep’. Daarna kwam een assistent naar mij toe en hij vertelde dat ze een tactische training wilden doen met 23 man. Ik zat daar niet bij en vroeg: wat moet ik doen dan? Vraag maar aan de looptrainer, kreeg ik te horen. Samen met nog een andere jongen ging ik naar de looptrainer en vroeg of hij iets voor ons in gedachten had. Die zei: ‘Je mag het zelf weten’. Eigenlijk wel bizar, maar zo ging dat.’

Klaassen liet zich niet kennen en trainde dapper door. Met lot- en landgenoot Maarten Stekelenburg, tweede keeper bij Everton, probeerde hij er de humor maar van in te zien. ‘Kon de trainer niemand vinden bij Everton Onder 12?’ appt Stekelenburg hem als Klaassen in de laatste wedstrijden van het seizoen een paar keer in mag vallen.

UITZICHTLOOS

In het Parool noemde Klaassen het Everton-jaar het zwaarste uit zijn carrière. “Ik ben in mijn beginperiode bij Ajax een keer zwaar geblesseerd geweest aan mijn lies maar dit was zwaarder. Omdat het uitzichtlozer was. Toen dacht ik: ik kom sowieso terug. Mensen hadden nog vertrouwen in me. Bij Everton was dat niet het geval.’
Samen met Daley Blind, die vlakbij woonde en ook niet veel speelde bij Manchester United, ging Klaassen dan maar lunchen, PlayStation spelen of bezocht hij een Escaperooms.

NAPOLI

Als een transfer van Klaassen naar het Italiaanse Napoli mislukt laat Allerdyce zich helemaal van zijn slechtste kant zien. Volgens Allardyce laat Klaassen de deal klappen, omdat Napoli zich de beeldrechten van Klaassen wil toeëigen en kiest de Nederlander voor het geld in Engeland in plaats van de mogelijkheid om te spelen in Italië. Klaassen ontkent dat: ‘Het hele verhaal dat Allerdyce vertelde, dat ik mijn portretrechten niet wilde inleveren is onzin. Napoli kwam niet tot overeenstemming met Everton en ze kwamen eruit dat ik geen Europees voetbal voor hem zou mogen spelen. Allardyce sprak nooit met me, hij sprak alleen maar over mij.

WERDER BREMEN

In totaal maakt Klaasen bij Everton in zeven invalbeurten 251 speelminuten, nog geen drie wedstrijden. In zijn hele Engelse avontuur komt hij tot 130 balcontacten en een enkele assist. Andes dan voor Donny van de Beek is de leidensweg voor Klaassen na een seizoen voorbij. Hij maakt de overstap naar Werder Bremen, waar hij twee seizoenen lang bijna elke wedstrijd staat hij komt tot 5 goals en 7 assist in zijn eerste seizoen (2018-19) en 4 goals en 5 assist in zijn tweede (2019). Het is minder dan de helft van de productie die hij voorheen bij Ajax draaide, maar vechten tegen degradatie in de Bundesliga is dan ook wel even iets anders dan meedraaien in de top van de Eredivsie. 

HILVERSUM

Klaassen leerde voetballen op het Wega-pleintje, vlakbij zijn ouderlijk huis in Hilversum. ‘Ik was denk ik wel al meteen wat verder dan mijn leeftijdgenootjes’ vertelde hij in 2010 tegen de streekkrant Gooi en Eemlander. ‘Soms kijk ik nog wel eens een filmpje terug uit die tijd en dan zie je dat mijn balbehandeling al wat beter is.” 

Op zijn tiende wint Klaassen met de E1 van Wasmeer met 8-2 van de E3 van Ajax. Ajax haalt Klaassen en zijn teamgenoot Kevin van Kippersluis binnen op de jeugdopleiding. 

Hij speelt het liefst op nummer 10, met een diepe spits voor zich. Hij is goed met rechts en kan aardig koppen zegt hij over zichzelf tegen de Gooi- en Eemlander. ‘Dan betaalt zich toch uit dat ik vroeger heel veel heb geoefend, met zo’n kopgalg. Ik werk met looptrainers aan mijn startsnelheid, dat kan nog wat beter. Is overigens al flink vooruitgegaan, zeker als ik het vergelijk met een jaar of drie geleden.’ 

VAN BASTEN

Het is misschien niet goed genoeg voor de Premier League, maar voor Ajax is hij van onschatbare waarde. Net als JohanCruijff en Marco van Basten scoort de 18-jarige Davy Klaassen bij zijn debuut in de eredivisie. Hij speelde met zijn eerste balcontact Christian Eriksen vrij, en duikt daarna precies op tijd op voor het doel van NEC om de 0-3 binnen te schieten. 

Na twee seizoenen en een beetje in de Bundesliga was Klaassen blij dat hij terug mag naar Amsterdam. ‘Bij Werder Bremen heb ik twee mooie jaren gehad, maar het is moeilijk om vaak te verliezen’ zei hij tegen de Gooi en Eemlander. ‘Ik ben gewend te winnen en dat maakt me door de week een stuk vrolijker. We doen nog op drie fronten mee: competitie, beker, Europees. Het is de juiste stap geweest om terug te gaan naar Ajax.’

WINNEN

Klaassen wilde weer winnen met Ajax en dat is hem gelukt. Met de uitschakeling van Lille in de Champions League in februari 2021 bleek eens te meer hoe onmisbaar Klaassen is voor Ajax. Ondanks een voorsprong die is opgebouwd in Frankrijk heeft Ahax het thuis tegen Lille razend moeilijk. Hij maakte de 1-0 met een kopbal en wist kort voor het einde de bal te veroveren met een sliding, waarna Ajax een aanval begon waaruit David Neres de winnend treffer scoorde. 

Na afloop van de wedstrijd schrijft Het Parool: ‘Hij heeft niet de hardheid van Jan Wouters. Hij ontbeert het elan en de souplesse van Dennis Bergkamp. Klaassen is niet snel en beschikt ook niet over de passing à la Wim Jonk, maar hij heeft de gave om bijna altijd op de goede plek te zijn en de goede dingen te doen: zonder opsmuk, adequaat, zijn basistechniek altijd volledig in dienst stellend van de effectiviteit.’ 

Geef een antwoord