David Neres: Heimwee en blessures de baas

Brazilianen, Eredivisie


Het leek erop dat niemand in Amsterdam mocht ziet wat er in hem omging. Hij zei nooit veel en de ramen van zijn appartement in IJburg zijn altijd verduisterd. Alleen zijn vader, moeder en broer leken er ombeurten welkom. Neres’ immer halfgesloten ogen benadrukken nog maar eens dat deze Braziliaan niet van plan is om iemand in zijn binnenwereld toe te laten. Af en toe, heel af en toe komt de man die in januari 2017 voor 12 miljoen euro uit Sao Paulo Amsterdam werd gehaald even naar buiten om een balletje te trappen in het Amsterdamse Ed Pelsterpark.

HEIMWEE


Braziliaanse voetballers in het buitenland hebben last van saudade, heimwee en Neres is geen uitzondering. Zijn komst in Nederland noemde hij ‘een shock’. Voetbalsucces kan de eenzaamheid verzachten, maar Neres raakte geblesseerd aan zijn knie in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea van november 2019. In plaats van de verwachte paar maanden was David Neres een jaar uit de running. ‘Het was verreweg de moeilijkste periode uit mijn leven’, zei hij tegen De Telegraaf. ‘De meniscusblessure was niet zo ernstig, maar er traden complicaties op tijdens mijn herstel. Ik werd crazy, was verdrietig en heb soms gehuild.’

Met de komst van Antony Matheus dos Santos lijkt er veel veranderd voor Neres. Ondanks de heimwee raadde hij zijn stads- en clubgenoot aan om naar Amsteram te komen. Neres maakte zelfs een lied voor hem samen met Danilo Pereira en de Braziliaans-Nederlandse rapper Sarita Lorena: Bem venido, welkom in Amsterdam. Hoeveel takes ervoor nodig waren, maar Neres blijkt in een ratelend tempo te kunnen rappen. In het Portugees natuurlijk. Zijn Engels is verbeterd, maar is nog altijd niet zijn allersterkste kant. Dat hij soepeltjes danst verbaast niemand, want zo vierde de Braziliaan ook al zijn beste doelpunten.
Sinds de komst van Antony naar Amsterdam zijn beide Brazilianen onafscheidelijk. Kletsend tijdens de trainingen. Zelf als een van hen tijdens wedstijden op de bank zit zoeken ze elkaar op buiten het veld en springen omhoog voor een stralende beuk om feest te vieren. Swingend met een biertje in de hand na het winnen van de beker. Samen schreeuwend met de kampioensschaal in hun handen, halfdronken met de Braziliaanse vlag om hun schouders. Bij het vorige kampioenschap danste Neres met de schaal voor een vol Museumplein, maar zo met een echte vriend, voelde het vast beter. Neres heeft Antony verzekerd dat grote overwinningen voor de coronatijden goed werden gevierd.

David Neres viert het kampioenschap van Ajax met zijn vriend Antony en een fles champagne


Gebroederlijk zaten de twee vrienden vorig jaar op een bankje, voor een interview met Ajax TV. ‘Ik was blij toen ik hem ontmoette’, zegt Antony. ‘We zijn beste vrienden, echt. Hij is ieman van wie ik hou, op het veld en daarbuiten. Hij is als een broer voor me.’ Neres: Als ik speel zie ik hem nooit zuur kijken. Hij is altijd blij voor mij.’
Ze praten in de wij-vorm als een bejaard stelletje. ‘Braziliaans eten, dat missen we.’ En samen op vakantie? Het duo kijkt elkaar aan: wie antwoordt, jij of ik? En ja ze gaan samen op vakantie. ‘We sturen je wel een foto.’

HUISSCHILDER


Neres vader was schilder, zijn moeder hulp in huis, maar deze Braziliaan groeide nu eens niet opgegroeid in de sloppenwijken. Zijn moeder zijn ‘steun en toeverlaat’ zat hem achter zijn vodden om goed te presteren op school. Tevergeefs, want Neres wil alleen maar voetballen tijdens zijn jeugd in het istrict Perus, in het noorden van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Hij begint op de voetbalschool van Nacional de Pirituba. Sinds zijn vijftiende woont hij op Vanaf zijn vijftiende slaapt hij op Cotia, de jeugdopleiding van São Paulo, waar hij al sinds zijn tiende speelt. Hij heeft nog maar acht wedstrijden gespeeld in het eerste als Ajax al betaalt.

Neres’ blessures zaten hem dwars, maar hij was onnavolgbaar in de perioden dat hij in vorm was. Dat heerlijke geïimproviseer, gerommel en gechoogel, waarbij het steeds lijkt dat de verdediger de bal te pakken heeft. Oh nee, toch niet. Hij is weer een mannetje voorbij. Zelf beschouwt hij de drie assists in een wedstrijd tegen Feyenoord in oktober 2017 als het moment dat hij er helemaal bijhoorde. Het seizoen erop heeft Neres het lastig, onder de concurrentie van selers als Hakim Ziyech. Hij kan voor 43 miljoen euro naar China, maar Ajax houdt hem tegen. Gelukkig maar, want Neres is een van de belangrijkste Ajax-spelers in het succesrijke Champions Leagueseizoen dat past eindigt in de halve finale tegen Tottenham Hotspurs. Dankzij het succes in Europa wordt Neres ook geselecteerd voor het Braziliaanse elftal.
Nadat hij eindelijk was herstel van zijn slopende knieblessure raakte hij op 2 december weer geblesseerd in de thuiswedstrijd tegen Liverpool. De rest van het seizoen wordt hij maar weinig opgesteld, maar tege het einde daarvan laat Neres toch weer van zich spreken. In de bekerfinale tegen Vitesse schuift hij in blessuretijd het winnende doelpunt binnen. Hij stond nog maar net in het veld. Na afloop sluit Ten Hag Neres en Antony samen in zijn armen. Niet voor de laatste keer, zo mogen we hopen. Ajax hintte de afgelopen zomer nadrukkelijk op zijn vertrek, maar daar zal logischerwijs goed voor betaald moeten worden. Voor minder dan 25 miljoen mag Neres niet weg en dat is logisch ook.

Geef een antwoord