Cristiano Ronaldo: Zelfs auto’s wil hij verslaan

La Liga, Portugezen, Premier League, Primeira Liga Portugal, SerieA, Topspelers, Zonder categorie

Cristiano Ronaldo werd uitgelachen op de voetbalacademie van Sporting Lissabon. Omdat hij zo klein was, maar ook om het plattelandsaccent van een jochie van Madeira, het eilandje ver van de Portugese kust vanwaar hij was overgekomen naar het vasteland. In zijn biografie Moments vertelt Ronaldo hoe hij wordt uitgelachen als hij zich op zijn eerste schooldag in Lissabon voorstelt aan zijn klasgenoten: Nu kan ik erom lachen, vertelt hij, maar toen voelde ik me een clown. Ronaldo belde op het internaat vaak huilend naar zijn moeder, omdat hij naar huis wilde. 

KLEINE BIJ

Abelhinha, werd Ronaldo genoemd: de kleine bij, omdat hij altijd zigzaggend over het veld bewoog om zijn tegenstanders te vermijden. Het graatmagere jochie met de scheve tanden groeide uit tot een wereldvoetballer die zijn doelpunten viert met een stierenvechterspose en die wanneer het maar kan de wereld zijn torso laat zien. 

In de eerste EK-wedstrijd van Portugal tegen Hongarije mocht hij de pose wederom twee keer aannemen. Woest en uitdagend de eerste keer, omdat de Portugese superster zich had geërgerd aan de manier waarop het publiek hem bejegend had. De tweede stierenvechterspose, na een soeverein benutte strafschop was alweer wat relaxter. Cristiano’s doelpuntenhoger was weer voor even gestild. Het was zijn 97ste goal voor het Portugese elftal, in 141 wedstrijden.

COLA

Ronaldo’s optreden voor de wedstrijd tegen Hongarije was nog kenmerkender voor zijn supersterrenstatus dan zijn optreden in die wedstrijd zelf. Nadat hij achter de tafel heeft plaatsgenomen, voor een vraaggesprek met de verzamelde wereldpers kijkt de Portugees geïrriteerd naar twee flesjes Coca Cola die voor zijn neus zijn neer gezet. Dan besluit hij ze buiten beeld te zetten. ‘Agua’, is zijn enige commentaar. Sommige waarnemers stelden vast dat het aandeel Coca Cola een duikvlucht nam na de actie van Ronaldo, maar dat had waarschijnlijk een andere reden. 

Het is hoe dan ook niets nieuws dat Ronaldo de macht heeft om een merk te breken, en vaker: te maken. Met zijn extravagantie scoort Ronaldo op sociale media. Op Instagram heeft hij intussen meer dan 220 miljoen volgers, meer dan wie ook ter wereld. Volgens de website BuzzBingo verdiet hij daarmee jaarlijks meer dan 50 miljoen dollar (meer dan 40 miljoen euro). 

Ronaldo pleit voor het drinken van water in plaats van cola.

Papa Ronaldo, JoséDinis Aveiro, was terreinknecht bij l’Andorinha CF, de club van Funchal en de zevenjarige Cristiano wist maar al te goed dat hij hem trots maakte als hij goed speelde. In zijn biografie Cristiano Ronaldo vertelt Guillem Balague dat Dinis volgens zijn familie grauw terugkwam nadat hij als soldaat had gediend in de Portugese kolonieën Guinee-Bissau, Angola en Mozambique. De onafhankelijkheidsoorlogen daar duren tot het midden van de jaren zeventig. Toen Dinis stopte hij met werken en hing hij van ‘s ochtends vroeg to ‘s avonds laat tot aan de tap en uiteindelijk sterft hij aan een leververgiftiging.

Het geboortehuis van Ronaldo, tegen de hellingen van het dorpje Funchal op Madeira is onlangs tegen de vlakte gegaan omdat de autoriteiten genoeg had van alle bezoeker rond kwamen hangen bij het krot in Quinta de Falcoa. Zijn zus Katia heeft er een foto van gepost. ‘Er kwam een rat aan mijn gezicht knagen, gelukkig was mijn moeder er op tijd bij, anders was ik nog lelijker geweest dan ik nu al ben.’ 

In Quinta do Falcao is eigenlijk nergens een geschikt plekje om te voetballen, schrijft Guillem Balague in zijn biografie. Voetballen in de steile straten is er de enige optie. Als het onveilige gevoel uit zijn jonge jaren een gierende ambitie en geldingsdrang hebben wakkergeschud in Cristiano, dan is hij zeker niet de enige voetballer bij wie dat is gebeurd. 

Als klein jochie al beklimt hij rennend de steile hellingen van Madeira, met gewichten rond zijn enkels, terwijl buurtgenoten smalend toekijken. Ook nadat hij de overstap heeft gemaakt naar Sporting Lissabon blijft hij de gewichten vaak dragen tijdens trainingen, zonder dat hij het zijn teamgenoten vertelt. Samen met zijn vriend José Semedo, dringt hij ‘s nachts stiekem binnen in de fitnessruimten van de club. Ze willen net zulke beren van kerels worden als hun voorbeeld Desailly. 

Ook ging Ronaldo in de tijd dat hij bij Sporting speelde staan naast auto’s die voor een rood stoplicht gestopt waren. Bij het optrekken probeerde hij ze bij te houden, vertelt Miguel Paixao, een speler met wie hij in die tijd bevriend was in de Portugese krant Publico.

Naast de gewone trainingssssies bij zijn clubs traint hij nog altijd dagelijks drie uur in zijn eentje. In de documentaire CR7 is te zien hoe Cristiano zorgt voor zijn zoontje. Hij legt hem op bed en brengt hem naar school. En hij speelt zoekspelletjes met hem: Welke van de zeven auto’s ontbreekt er in de garage van zijn vader? De Ferarri? Nee. De Rolls? Nee. De Lamborgini? Ja dat is goed. ‘Die was groot’, zegt zijn zoontje als hij ziet hoe een twee meter lange basketballer hen voorbij loopt. ‘Ja’ zegt Ronaldo. ‘Maar papa is sterker.’

Ronaldo heeft vier kinderen, drie ervan zijn verwekt bij een draagmoeder. De vierde heeft hij samen met Georgina Rodriguez, dochter van de Argentijnse voetballer Jorge Eduardo Rodriguez, met wie Ronaldo sinds bijna vijf jaar een relatie heeft. Anders dan eerdere vriendinnetjes heeft zij een goede relatie weten op te bouwen met de moeder van Ronaldo. 

Ronaldo heeft Afrikaanse wortels. De overgrootmoeder van zijn vader werd geboren in Cape Verde. Misschien liggen de Afrikaanse genen aan de basis van zijn explosiviteit, snelheid en sprongkracht. Hij kan ballen koppen die aan komen vliegen op een hoogte van meer dan 2,5 tegen Wales in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap van 2016 (2,61 meter) en vorig seizoen nog in een wedstrijd die Juventus met 2-1 wint van Sampdoria (2,56 meter). In een wedstrijd van Real Madrid tegen Manchester United zou hij zelfs een hoogte van 2,93 meter hebben bereikt. 

Geef een antwoord