Burak Yilmaz: Doelpuntenmachine op leeftijd

Ligue1, Süper Lig Turkije, Turken

Voor het eerst in zijn leven speelde Burak Yilmaz in het afgelopen seizoen voor een club buiten de Turkse landsgrenzen. Doe het maar, zeiden Wesley Sneijder en Didier Drogba oude vrienden met wie hij tussen 2013 en 2016 samenspeelde bij Galatasaray. 

Yilmaz wordt op 15 juli van dit jaar 36 en je mag hem rustig één van de grote verrassingen noemen in de Franse competitie. In september haalde Lille hem binnen, een beetje als een noodsprong omdat spits Loïc Rémy, ook alweer 33, plots vertrok naar Turkije. Met vijftiendoelpunten in het afgelopen seizoen moest Burak Yilmaz op de lijst van topscorers slechts vier spelers voor laten gaan. Weinig spelers waren doeltreffender dan hij. Met 0,72 doelpunten per wedstrijd doet alleen Kylian Mbappé het beter. Het verschil in doelpunten komt vooral doordat Yilmaz veel minder speelde dit jaar, alleen al de hele maanden januari en februari moest hij met een blessure aan zich voorbij laten gaan. 

De Turkse topspits vergelijken met zijn vriend Drogba is misschien overdreven, maar toch doet hij soms wel even aan hem denken. Bijvoorbeeld als hij begin mei scoort uit een strafschop tegen Lens en daarna een knieschuiver maakt, zoals Drogba dat ooit deed na zijn winnende doelpunt in de finale van de Champions League. Yilmaz blijft bij zijn knieschuiver haken en valt dan half om, maar dat is dan ook werkelijk het enige smetje op een fantastische wedstrijd. Niet veel later maakt hij een van de mooiste doelpuntenuit het afgelopen Franse voetbalseizoen: vanaf meer dan twintig meter in de kruising. De doelman kan er alleen maar naar kijken. En hij deed dat ook nog met links, zijn zwakke been zogenaamd. Op de bank geeft Lille-trainer Christophe Galtier zijn collega van verbazing een kus. 

Yilmaz maakt in Frankrijk dus veel doelpunten per wedstrijd en hij doet het uitzonderlijk goed op nog een andere spitsenstatistiek: Het verschil tussen verwachte doelpunten en werkelijke doelpunten. Dat klinkt misschien wat gecompliceerd, maar zo moeilijk is het niet. De statistici van Fbref.com hebben een enorme database met doelpogingen en de manier waarop die zijn gedaan: van veraf of dichtbij, met het hoofd of de voet, na welk soort pass, staat er iemand in de weg en ga zo maar door. Op basis van die gegevens wordt van elk schot op doel de kans berekend dat daaruit ook een echt een doelpunt voortkomt. Kylian Mbappé op een meter van het doel heeft een verwachte waarde van 1, dat gaat eigenlijk nooit mis.

Een spits met een hoog verschil tussen verwachte en echte doelpunten heeft heel veel geluk. Of hij is buitengewoon effectief. In Frankrijk wist alleen de Duitse spits Kevin Volland nog meer rendement te halen als hij eenmaal in scoringspositie kwam.

Yilmaz heeft slechte herinneringen aan het vorige EK, want in 2016 in Frankrijk overleefde Turkije niet eens de groepsfase. Hij is erop gebrand om het dit jaar beter te doen.

Nederland liet zich verrassen op 24 maart en liep op tegen een 4-2 nederlaag, mede dankzij een hattrick van Yilmaz: een vrije trap in de kruising, een slim schotje met de buitenkant van zijn dus niet zo heel zwakke linkervoet en een strafschop. Italië, Zwitserland en Wales, de tegenstanders van Turkije in de groepsfase, zijn gewaarschuwd. 

Geef een antwoord