Bruno Fernandes: Klein Duimpje gaat zijn eigen gang

Portugezen, Premier League, Primeira Liga Portugal, SerieA, Zonder categorie

Tussen de reuzen van de Premier League heeft hij soms iets van een Klein Duimpje. Gezien zijn lengte en onderkoelde houding is het misschien begrijpelijk dat Bruno Fernandes niet op zijn waarde werd geschat, bij zijn entree in de Premier League. What a waste of money, zingen de supporters van de tegenstanders van Wolverhampton Wanderers als hij tijdens zijn debuutwedstrijd een paar kansen mist. Intussen houden de skeptici hun mond.

Na een ietwat teleurstellend Europees Kampioenschap is Bruno Fernandes het nieuwe seizoen van de Premier League begonnen waar hij voor de zomer ophield. Met het leveren van veruit de belangrijkste bijdrage aan doelpunten van Manchester United. Tijdens de met 5-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Leeds maakte Fernandes een hattrick en mocht hij de bal meenemen voor zijn kinderen om in de tuin mee te spelen. Donny van de Beek mocht er vanaf de bank alleen maar naar kijken.

Na afloop van de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Leeds United mag Bruno Fernandes de bal mee naar huis nemen
BESTE SPELER

Bruno Fernandes maakte in de winterstop van 2020 de overstap van de Wolves naar Manchester United. In het afgelopen kalenderjaar dat volgde werd de Portugees vier keer gekozen tot beste speler van de Premier League, dat is nog nooit eerder een speler gelukt. Ook in de statistieken van het afgelopen seizoen is Frenandes een van de opvallende spelers. Geen andere speler bracht zijn teamgenoten zo gunstig en goed in scoringsprosities. Kevin de Bruyne deed het op dat punt per wedstrijd gemeten iets minder, maar hij speelde minder. Daar bovenop maakte Fernandes in 37 wedstrijden zelf ook nog eens 18 doelpunten. Alleen Harry Kane was in het afgelopen seizoen bij meer doelpunten betrokken met 23 goals en 14 assits. Fernandes scoorde 18 keer en 12 assits.

REAL MADRID

Fernandes heeft nooit aan zijn eigen succes getwijfeld. ‘Ik ga later voor Real Madrid spelen’, zei hij steeds tegen teamgenoten bij de diverse clubs waar hij speelde. Met zijn keurige baard heeft Fernandes tegenwoordig iets van een pater, maar hij komt van de straat. Bij zijn eerste club Boavista jatte hij tijdens uitwedstrijden ballen mee. Toen het gezin Fernandes naar Zwitserland verhuisde voor een betere toekomst, wilde Bruno niet mee. Hij bleef met zijn moeder achter in Portugal om het maximale te halen uit zijn voetbalcarrière. 

Al op zijn zeventiende vertrekt Fernandes dan toch naar het buitenland, maar wel op eigen houtje. De Italiaanse derdeklasser Novara betaalt ettelijke tienduizenden euro’s voor hem. De clubdirecteur van Boavista heeft nog altijd spijt van zijn vertrek, wijsheid achteraf. 

GEEN SALARIS

Fernandes is een salaris van duizend euro per maand beloofd, maar aanvankelijk krijgt hij niks en moet hij rondkomen van de vijftig dollar die zijn moeder hem heeft meegegeven, zo vertelt Fernandes in het Portugese blad Record. Niemand bij Novara spreekt Portugees. Fernandes weigert tijdens trainingen de bal af te geven. Zijn teamgenoten schreeuwen tegen hem, dat hij dat wel moet doen, maar Bruno gaat lekker zijn eigen gang. Na de eerste wedstrijden van Fernandes in de Serie B begrijpen zijn teamgenoten dat dat inderdaad het beste is voor iedereen. 

Grotere Italiaanse clubs staan in de rij en Fernandes zet zijn carrière voort bij Udinese en daarna Sampdoria. Bij de Italiaanse clubs is Fernandes tijdens de trainingen al superieur in de kleine ruimte, maar tijdens wedstrijden steekt hij er nog niet echt bovenuit. In 2017 gaat hij terug naar Portugal om te spelen voor Sporting Lisabon. Daar komt hij tot wasdom tot de speler die hij nu is: een doelpuntenmachine die zijn medespelers keer op keer vrij voor het doel zet. 

Geef een antwoord