Breel Emolo: Blessuregevoelig en bescheiden

Bundesliga, Zwitsers

Hij raakte veelvuldig geblesseerd, liet aan het begin van dit seizoen veel kansen liggen en hij durfde geen strafschoppen te nemen, maar toch kon de goedlachse Zwitser Breel Donald Embolo in Duitsland lang geen kwaad doen. Dat veranderde vorig jaar plotseling toen hij vorig jaar werd betrapt op een feestje aan het Baldeneyemeer ten zuiden van Essen, een stad in het Ruhrgebied. Volgens de politie van Essen, gewaarschuwd om de coronaregels te handhaven, vluchte een van de feestgangers weg over het dak om zich bij een van de buren te verstoppen. Embolo werd daar betrapt, maar hij ontkent dat hij aan het feestje heeft deelgenomen. 

Duitsland was te klein. Embolo werd gestraft, maar zijn trainer en medespelers bleven achter hem staan. Toen hij eerder dit jaar weer mocht meespelen de winnende 1-0 maakte tegen Armania Bielefeld, vliegt hij zijn coach Marco Rose dankbaar in de armen.

Embolo is in 1997 geboren in Yaounde, de hoofdstad van Kameroen. Na de scheiding van zijn vader vertrekt hij met zijn moeder en broertje naar Frankrijk, waar ze zijn moeder een neiuwe liefde ontmoet. Hij verhuist naar Zwitserland en is sinds zijn achttiende witsers staatsburger. Hij had ook wel voor Kameroen willen spelen en de bondcoach Volker Finke deed zijn best om hem binnen te halen. Hij gaat graag op bezoek in zin thuisland. ‘Ik kan er relaxen en ik heb er plezier’, zei hij tegen Basellandschaftliche Zeitung. ‘Het is belangrijk voor mij om me bewust te blijven van het verschil tussen beide plaatsen.’ 

Al op zijn zeventiende maakt Embolo voor Basel invallen in de Zwitserse Super League. Binnen vier minuten maakt hij zijn eerste doelpunt. In de zomer van 2016 kaapt Schalke 04 Embolo weg voor de neus van Real Madrid, Barcelona en Arsenal. En José Mourinho doet zijn best om hem naar Manchester United te halen. Apentrots zijn ze bij Schalke op hun nieuwe aanwinst in die tijd. Bij zijn videopresentatie zijn de emblemen van de concurrerende clubs doorgestreept. ‘Dit is de perfecte volgende stap voor mij’, zegt Embolo tegen voetbalblad Kicker. ‘In de Premier League kan ik later altijd nog gaan spelen. Wat moet ik anders op mijn 25steof 26stegaan doen. Ik ben een type dat zich snel verveelt.’ 

Schalke betaalt22,5 miljoen voor Embolo, hij is daarmee de duurste speler die de club ooit heeft gekocht. Klaas-Jan Huntelaar kwam in 2010 nog over van AC Milan naar Schalke voor 14 miljoen. Embolo was ook de duurste speler die FC Basel heeft verkocht uit zijn eigen toch succesvolle jeugdopleiding. Mohamed Salah vertrok in 2014 voor minder dan 20 miljoen euro van FC Basel naar Chelsea. Ook Xherdan Shaqkiri (9 miljoen) Granit Xhaka (9 miljoen) en Ivan Rakitic (4 miljoen) deed FC Basel voor minder van de hand dan Embolo.

Bij Schalke maakt Embolo een valse start. Na een zware overtreding van Augsburg-verdediger Kostas Stafylidis, op 15 oktober 2016, raakt hij zwaar geblesseerd en het zal precies een jaar duren voordat hij weer een wedstrijd speelt. 

Sterk en snel is hij, maar Schalke-trainer Domenico Tedesco vond dat hij die kwaliteiten nog slimmer zou kunnen gebruiken. Een killer voor de goal is hij ook nog niet, zegt hij zelf, ook niet bij FC Basel. Bij Schalke maakte hij van het afwerken vaak een trainingsoefening. Als hij weer eens verliest moet hij de andere aanvallers thuis uitnodigen voor een etentje. 

Strafschoppen nemen doet Embolo ook liever niet. Het siert zijn bescheidenheid, maar het is wel een beetje gek voor een spits. Zelfs nadat vijf verschillende spelers voor Schalke achtereen gemist hebben, heeft Embolo nog geen zin om de taak over te bij Schalke nemen. ‘Ik scoor liever uit spelsituaties. En ik wil me niet opdringen, we hebben bij Schalke zo veel goede schutters in huis. Echt grote spelers als Lewandowski en Cristiano nemen die verantwoordelijkheid als vanzelfsprekend op zich, maar aan die instelling werk ik nog.’

In 2018 verkoopt Schalke Embolo aan Borussia Monchengladbach voor een slordige 14 miljoen, aanzienlijk minder dan de 22,5 waarvoor hij gehaald is. Begin dit jaar bereikte hij met zijn ploeg de kwartfinale van de Champions League. Een grotere zorg dan het gebrek aan doelpunten is misschien wel de enorme blessuregevoeligheid van Embolo. Om de een of andere reden begaan tegenstanders enorm veel overtredingen tegen hem. Wat de tegenstanders ook van hem vinden, onder de fans is hij geliefd. Tijdens het vorige Europese Kampioenschap in Frankrijk zongen de Zwitserse supporters hem al toe: ‘Oh Emboloh’, op de melodie van ‘The Lion Sleeps Tonight’. 

Geef een antwoord