Anwar el Ghazi: Show en rendement

Eredivisie, Nederlanders, Premier League

Cristiano Ronaldo himself adviseerde oud-Ajacied Anwar El Ghazi in 2015 om voor het Nederlands elftal te kiezen en zei er direct bij dat iedereen over zijn keuze een mening klaar zou hebben, of hij nu koos voor het Nederlands elftal of voor het Marokkaanse. Als het halve dorp je bij je landing in Marokko trots heeft staan opwachten, omdat ze verwachten dat je het eerste van Ajax gaat halen, is het misschien nog niet zo makkelijk om als international toch voor een ander land te kiezen.

Met het winnende doelpunt dat hij maakte in de wedstrijd van Aston Villa op 27 februari jongstleden heeft El Ghazi zich weer nadrukkelijk in de picture gespeeld bij bondscoach Frank de Boer. 

In interviews heeft El Ghazi keer op keer benadrukt dat de Portugese superster zijn grote idool is. In de huiskamer, met de televisie aan probeerde, hij net zo te bewegen en de bal net zo te trappen als Cristiano. Het advies voor zijn keuze voor een carrière bij Oranje, kreeg hij persoonlijk van de toenmalige speler van Real, een aantal jaren geleden bij een bezoek aan Madrid. 

Naast zijn techniek en mentaliteit voelde El Ghazi zich aangetrokken door het feit dat Cristiano ‘een showmannetje’ is vertelde hij in maart 2015 tegen het Parool. ‘Ik ben zelf iemand die voor rendement gaat, dat vind ik belangrijker dan de show stelen’ , zei hij er braaf achteraan. Toch is dat precies wat El Ghazi de afgelopen maanden heeft gedaan met zijn soms spectaculaire acties voor Aston Villa. 

Toen hij nog voor Ajax speelde daagde El Ghazi Jeffrey Gouweleeuw eens uit door met de bal op zijn voet te gaan staan en plagend af te wachten tot de AZ-verdediger op hem af zou komen. Frank de Boer gaf hem voor die actie ‘op zijn kloten’ en van Gouweleeuw kreeg hij een rotschop. Het hoort ook niet, maar het is wel leuk en het is te hopen dat El Ghazi de show in zijn spel zal weten te houden.

Met een zelfbehaald havo-diploma en een logopedist en een advocaat onder zijn zussen, komt El Ghazi wellicht uit een beter opgeleide omgeving dan andere voetballers vanuit gezinnen met een migratieachtergrond. Zijn vader maakte lange dagen bij beschuitfabriek Hooimeijer.

El Ghazi, geboren in Barendrecht, niet ver van de Kuip dus, speelde voor Feyenoord, Spartaan’20 en Sparta voordat hij bij Ajax terechtkwam. In 2008 moest hij weg bij Feyenoord, omdat hij niet voldoende coachbaar zou zijn. ‘Ik deed er niet alles voor’, erkende El Ghazi in 2014 in De Volkskrant. ‘Zo eerlijk moet je zijn. Ik was gewend lekker op straat te voetballen.’

Na zijn winnende treffer tegen Burnley stond hij eerder dit jaar een paar dagen tweede in een lijstje met meest efficiënte spelers van de Premier League van het seizoen 2020/2021. In de 722 speelminuten die hij kreeg scoorde El Ghazi zes keer, een moyenne van een treffer per 120 minuten. Hij liet Tottenham-speler Gareth Bale achter zich (een treffer per dik 121 minuten) en moest alleen de geblesseerde Liverpool-speler Diogo Jota (ruim) voor laten gaan (een treffer elke 101 minuten). 

Geef een antwoord