Alisson Becker: Best stabiel voor een blunderkeeper

Brazilianen, Premier League

Liverpool-doelman Alisson Becker kan tegen een geintje, gelukkig. Tussen de bijbelteksten, spectaculaire reddingen en steunbetuigingen voor Covid-vaccinatie duiken op zijn Twitter-account vaak grappen en grollen op. ‘Ik ben  met een arts getrouwd, dat is in elk geval nuttiger dan een mannequin’, merkte hij eens op, met een knipoog naar veel collegevoetballers die een andere keuze maken. En toen de Amerikaanse komiek en bijna naamgenoot Alison Becker de verwarring tussen de twee humorvol uitnutte nam de Braziliaanse keeper haar Tweets steeds over. ‘Heel verheugd dat ik als keeper naar Liverpool mag’, grapte Alison 17 juli 2018. En toen de keeper een jaar later geblesseerd raakte aan zijn kuit appte de komiek: ‘Met mijn kuiten is alles goed jongens, dankjewel’. Na een rode kaart voor de Braziliaan in december 2019 deed de Amerikaanse er nog een schepje bovenop: ‘Kan iemand me vertellen voor hoeveel duels ik ben uitgeschakeld. Ik wilde mijn nagels nog laten doen.’

ONPASSEERBAAR

In het kampioensseizoen 2019-20 wist haast geen ploeg tegen Alisson te scoren en dat leidde tot vlijende memes over de onmogelijkheid om hem te passeren. Zoals die hieronder bij een foto van een sardineblikje met een dubbele deksel.

‘Als het je eindelijk lukt om Van Dijk te passeren en je komt dan Alisson tegen’

BOTERHANDEN

In het afgelopen seizoen werd niet alleen Beckers humor, maar ook zijn zelfspot op de proef gesteld. Becker moest plotseling incasseren, niet alleen in de goal maar ook op sociale media. Een grapjas bedacht dat een margarinemerk Becker zou gaan sponsoren, een verwijzing naar zijn boterhanden, waar alle ballen plots doorheen leken te glippen. Of bij foto’s van Becker naast die van de mislukte Liverpool doelman Loris Karius: ‘Het is opvallend hoe je iemand zijn ware gezicht kan laten zien na een goede scheerbeurt. 

STATISTIEKEN

Maar hoe goed is Alisson nu eigenlijk echt? In de Premier League statistiek van grote fouten die tot doelpunten leiden deed Alisson het slecht in het afgelopen seizoen. Met drie dramatische foute scoort hij even slecht als de Spaanse keeper Kepa Arrizabalaga en die werd bij Chelsea ontslagen. 

Blunders trekken de aandacht, maar de structurele prestaties zijn misschien belangrijker. Ondanks de lof voor Alisson in het kampioensseizoen en de felle kritiek in het seizoen erna, was het savepercentage van de Braziliaanse keeper de afgelopen jaren vrij stabiel. In het seizoen 2020-21 stopte Alisson 74,8 procent van alle schoten die op zijn Liverpool-doel werden afgevuurd. Vijf keepers deden het in het beter, met Burnley-keeper Nick Pope als allerbeste. In het kampioensseizoen 2019-20 lag het savepercentage van Alisson in de Premier League op 72,2 procent en moest hij zes andere keepers voor laten gaan.

SUPERREDDINGEN

Voetbalstatistici hebben in de afgelopen jaren een nog preciezere statistiek bedacht om de kwaliteit van doelmannen in cijfers te vangen: Het verschil tussen het aantal verwachte doelpunten, afhankelijk van plaats en schotkwaliteit en het aantal daadwerkelijke goals dat hij een keeper tegen krijgt: post-shot expected goals minus goals allowed (PSxG-GA). Het is opvallend dat Alisson in het kampioensseizoen 2019-20 net iets onder het gemiddelde presteerde van keepers in de Premier League met een toegestaan aantal goals dat 0,02 hoger lag dan het aantal verwachte goals volgens deze berekening. In het afgelopen seizoen deed Alisson het veel beter met een derde plaats (5,9) achter Fulham-doelman Alphonse Aureola (7,6) en Aston Villa Keeper Emiliano Martinez (7,4).

WINNENDE DOELPUNT

Daar komt bij: Alisson leverde in het afgelopen seizoen zijn bijdrage niet alleen op de doellijn. Het is mei 2021 en Liverpool strijd voor zijn laatste kansen op Champions League-deelname. In de laatste seconde van de wedstrijd tegen West Brom stormt de 1,91 meter lange Alisson in de stromende regen het strafschopgebied van West Brom binnen. Als Alexander Arnold voorzet komt hij ver omhoog en vanaf de eerste paal knikt hij de ball secuur en hard in de verre hoek. Nooit eerder maakte in de Permier League een doelman het winnende doelpunt voor zijn club. Als dank richt Alisson zijn armen naar god in de hemel. Liverpool zal het seizoen uiteindelijk als derde eindigen, genoeg om zich ook het komende seizoen 2021-22 in de Champions League te spelen.

Geef een antwoord