Dušan Tadić: Aangever van topklasse

Eredivisie, Premier League, Serven, Uncategorized


Dušan Tadić lijkt een rustige jongen, maar soms gedraagt hij zich net zo extravert als Cristiano Ronaldo, één van zijn vele voetbalvoorbeelden. In mei 2018 kleedde Tadić zich zelfs uit tot op zijn onderbroek en deelde hij zijn Southampton-tenue uit aan vrouwelijke aanhangers. Hij had beloofd dat te doen als zijn club zich in Engeland zou handhaven op het hoogste niveau. Dat lukte dus, op de laatste speeldag. 

Ondanks dat mooie resultaat heeft Tadić zijn buik vol van de Premier League. De competitie is hem te hard en te zwaar. ‘Je blijft maar spelen’, zei hij begin 2019 tijdens in een autointerview met Andy van der Meyde ‘Geen break in de winter. Geen Kerst, geen Nieuwjaar. En je wordt niet beschermd tegen alle schoppen die je krijgt. Na elke wedstrijd zat ik met een ijszak hier en een ijszak daar. Ik kon geen ijs meer zien.’ 

STEEKBALLETJES

Tadić kiest voor een transfer naar Ajax en van die keuze zal hij geen moment spijt hebben. Nog geen jaar na zijn stripshow in de onderste regionen van de Premier League speelt Tadić met Ajax de kwart en halve finales van de Champions League. In Madrid beleeft hij misschien wel de wedstrijd van zijn leven. Strooiend met steekballetjes naar wie er maar langs hem heen komen stormen: Noussair Mazraoui en Donny van de Beek bijvoorbeeld. Als Tadić de bal subriel aflegt op Hakim Ziyech, is het al in de zevende minuut 0-1. 

In de achttiende minuut schiet Tadić met een sierlijke pirouette voorbij Casemiro. In plaats van daarna zelf te schieten geeft hij een steekpass aan David Neres. Dat doelpunt vat samen wat Tadić zo’n fantastische voetballer maakt. De kunst van de pirouette keek hij als pleintjesvoetballend jochie af van Zidane. De keuze voor de assist, in plaats van een schot op doel, is evengoed kenmerkend voor het spel van de Serviër. Al zijn hele carrièrelang heeft hij oog voor beter gepositioneerde medespelers en legt hij balletjes slim af waar hij misschien ook zelf had kunnen proberen te scoren. Southampton-coach Ronald Koeman vond dat hij zelfzuchtiger moest zijn en vaker zelf moest schieten, maar Tadić is er trots op dat hij altijd zijn hoofd omhoog houdt en oog heeft voor zijn medespelers. De 3-0 in Bernabeu neemt Tadić dan toch wel zelf voor zijn rekening. Het is een streep vanaf een meter of veertien, strak in de kruising op aangeven van Donny van de Beek.

A PERFECT SCORE

Tadić’ debuutseizoen bij Ajax is het eerste en vooralsnog enige waarin hij zelf meer scoort dan hij assists geeft, strafschoppen niet meegeteld.Tadić wordt zelfs topscorer van de Eredivisie. Na afloop van de wedstrijd tegen Real Madrid, scoort Tadić een 10 op de cijferlijst van de Franse sportkrant L’Equipe. ‘Met de gratie van zijn optreden van dinsdagavond tegen Real Madrid, opgeluisterd door een doelpunt en twee assists, is hij toegetreden tot een club van elitespelers in het moderne voetbal’, schrijft de sportkrant. Op het lijstje met acht andere spelers wier wedstrijden ooit ook een tien waard waren, volgens l’Equipe staan ook Neymar, Robert Lewandowski en Lionel Messi

Tadić staat bekend als een trainingsbeest net als Cristiano Ronaldo en net als de Portugees geneert hij zicht niet om zijn shirt uit te trekken en zijn als zijn shirt buikspierenwasbord te tonen. Net als de Portugees houdt Tadić ervan om in de gym te gaan als zijn medespelers na de reguliere training vermoeid op de bank vallen. In interviews heeft hij al meermalen gezegd dat hij Ronaldo nog meer bewondert dat collega superster Messi, vanwege het leiderschap, de werklust en de winners mentaliteit van de Portugees. 

De werklust en mentaliteit van Tadić is ook veelgeprezen. Buiten het veld heeft hij een bijzonder vriendelijke uitstraling, binnen het veld kan zijn gemoed plotseling omslaan. Het is de aard van het beestje. In zijn eerste drie wedstrijden op de Nederlandse velden kreeg hij meteen drie gele kaarten, schreef het Dablad van het Noorden over zijn beginjaren bij FC Groningen. ‘Niet voor slimme professionele overtredinkjes. Nee, domme kaarten na frustraties over de arbitrage.’ Tadić moet op het matje komen bij de clubleiding en blijkt ook op dit punt een snelle leerling. In de resterende 31 wedstrijden van zijn eerste seizoen in de Eredivisie pakt hij geen enkele gele kaart meer.

Over het algemeen zijn Tadić’ woede-uitbarstingen functioneel tegenwoordig. Als Serginio Dest hem in maart 2020 weerwoord geeft na een standje, tijdens een moeizame wedstrijd tegen Heracles, drukt hij zijn neus tegen die van Dest en foetert hem van dichtbij uit. 

Onder Tadić’ familieleden zijn er ook met korte lontjes. In november 2016 schopt Wales-verdediger Neil Taylot hem vol in zijn gezicht. Zijn neus is gebroken, een ongeluk waardoor hij naar eigen zeggen nog altijd een slecht reukvermogen heeft. Tadić zelf reageert relaxt op het incident, maar zijn vader zegt in de Servische krant Blic dat hij het kalmeringsmiddel Diazepam nodig had om rustig te worden nadat hij het bloed over het gezicht van zijn zoon heeft zien stromen. Hij zegt dat zijn kleinzonen naar Wales willen afreizen om Taylor in elkaar te slaan. 

Een paar maanden na de gebroken neus valt Tadić pardoes in een greppel langs het veld, keihard op zijn kin. Sindsdien draagt hij op aanraden van zijn vrouw een armbandje dat hem geluk brengt. Het is behalve zijn enkelbanden ook het enige dat hij nog aanhoudt tijdens zijn stripact in zijn laatste competitiewedstrijd voor Southampton.

Geef een antwoord