VAN PISPAAL TOT WERELDKAMPIOEN

Brazilianen, Uncategorized, Zuid-Amerika

Zoals veel hoogbegaafde technische spelers had de Braziliaan Rivaldo een fameuze panna in huis; het Surinaamse woord benoemt het poortje dat de beide vastgenagelde benen van de tegenstander vormen als je de bal er doorheen speelt. Als coach van Barcelona verbood Louis van Gaal hem die truc: te weinig rendement vond de Nederlander. Opvallend want de panna was een in het oog springend kenmerk dat perfect paste bij de stijl van Rivaldo die altijd kalm een verrassende oplossing wist te vinden in penibele situaties. 

Rivaldo had zelf O-benen, een kenmerk dat hij zou hebben overgehouden aan zijn ondervoeding waarmee hij oproeide als straatarm jochie in Encruzilhada, een sloppenwijk in het Braziliaanse Recife, een stad in het Noordoosten van Brazilië. 

Louis van Gaal stond zich erop voor dat Rivaldo bij Barcelona pas onder zijn leiding goed was gaan voetballen

Louis van Gaal stond zich erop voor dat de Braziliaan bij Barcelona pas onder zijn leiding goed was gaan voetballen, maar dat was misschien een tikkie overdreven. Kort voor de komst van Van Gaal had Rivaldo met Brazilië de finale gehaald op het Wereldkampioenschap voetbal van 1998 in Frankrijk en drie keer gescoord. Hij had vijf keer gescoord. Misschien mocht de Nederlander Cocu eerder enige aanspraak maken op een rol in het succes van Rivaldo. ‘Bij Barcelona knapt Cocu heel veel werk voor hem op’, zei Ronald de Boer in 1999 in een portret van Rivaldo in het Parool. ‘Door hem kan Rivaldo spelen zoals hij wil. Echt, Rivaldo mag god op zijn blote knieën danken dat Cocu bij hem in het elftal zit.’

Zelf vond Rivaldo dat Van Gaal hem te veel in een vaste positie dwong, links op de flanken, waar hij onvoldoende tot zijn recht kwam. ‘Ik en nog enkele andere spelers zoals Figo en Cocu hebben altijd gepleit voor meer vrijheid voor de spelers’ , zei hij in het portret.‘Hij geeft zijn spelers nu meer vrijheid waardoor hun specifieke kwaliteiten meer tot hun recht komen. Van Gaal is nu overtuigd van het belang van switchen. Een goede zaak, want als je niet de hele tijd vanuit een bepaalde positie speelt, ben je verrassender voor je tegenstander.’

Rivaldo had geen geld voor de bus en liep als jochie urenlang op en neer naar zijn trainingen

Rivaldo groeide straatarm op en verloor een groot deel van zijn gebit door slechte voeding. Toen hij 16 was overleed zijn vader Romildo. De man die hem zo had gesteund en bemoedigd in het begin van zijn voetbalcarrière werd door een bus overreden. Zelf had Rivaldo geen geld voor de bus. Hij liep als jochie urenlang op en neer naar zijn trainingen.  

Een fout die Rivaldo maakte op de Olympische Spelen, in de met 4-3 verloren kwartfinale tegen Nigeria, is hem in Brazilië lang nagedragen. Vaak werd hij zo uitgejouwd dat hij overwoog om te stoppen in elk geval als international, maar in 2002 werd hij met Brazilië uiteindelijk dan toch wereldkampioen. 

Geef een reactie